Društvo

Potopljene kuće, putevi i mostovi

Potopljene kuće,  putevi i mostovi
Potopljene kuće, putevi i mostovi

CAZIN, PRIJEDOR - Poplave, koje su ponovo zadesile brojne bh. opštine, potopile su kuće, puteve i mostove, a najdramatičnija situacija bila je u Cazinu, gdje su mještani noć između četvrtka i petka proveli bez sna, spasavajući ono što su mogli.

Upravo u Cazinu u četvrtak naveče u desetine stambenih objekata prodrla je vodena bujica, pa čak i u one koji nikada ranije nisu plavljeni, a pod vodom su bili i objekti koji nisu uz potoke ili rijeke, ali i putevi i mostovi.

Said Mujić, šef Civilne zaštite Cazin, potvrdio je da je stanje izuzetno teško, a njegovo mišljenje dijele i mještani.

"Ovakve poplave ne pamtim u svom životu da su se desile. Mnogima su poplavljeni prvi spratovi u kućama i trudimo se da im pomognemo u ovim teškim trenucima", kazao je A. Kurtović, mještanin naselja Tržac, opština Cazin, čiji su stanovnici tokom cijele noći bili budni i pokušavali sačuvati i spasiti ono što se može.

Fahrudin Solak, vršilac dužnosti direktora Federalne uprave Civilne zaštite, potvrdio je da su pripadnici Civilne zaštite i vatrogasci tokom cijele noći između četvrtka i petka bili na terenu na području Cazina.

"Bujica predstavlja problem jer nosi sve što se nalazi na ulicama, začepljava odvode i nastaju problemi", pojasnio je Solak.

I na području Bihaća došlo je do izlijevanja brojnih kanala za oborinske vode. Bihaćki vatrogasci imali su 20 tehničkih intervencija na ispumpavanju vode iz dvorišta, stambenih i pomoćnih objekata.

U opštini Bosanska Krupa zbog obilne kiše došlo je do izlijevanja potoka Voloder, Svetinja, Bukovska, Baštra, Vodomut, koji su poplavili putne komunikacije i nekoliko stambenih objekata.

Dramatično je bilo i na području opštine Kostajnica, gdje je zbog porasta vodostaja rijeke Une i izlijevanja bujičnih potoka, kao i opasnosti od klizišta, u četvrtak naveče proglašena vanredna situacija.

Drago Bundalo, načelnik opštine Kostajnica, kaže da su poplavljeni dijelovi gradskih ulica, te dvorišta i pomoćni objekti uz bujične potoke.

U opštini Kozarska Dubica rijeka Knežica se izlila u naseljenom mjestu Knežica i poplavila poljoprivredno zemljište, a iz 15 kuća koje su u noći između četvrtka i petka bile potopljene, voda se povlači.

U Novom Gradu potopljeno je više stambenih i pomoćnih objekata, a Civilna zaštita imala je i intervencije na spasavanju starijih ljudi.

Veseljko Elez, v.d. direktora Republičke uprave Civilne zaštite, kaže da je rijeka Una na području opštine Novi Grad porasla za jedan metar, što je rezultiralo obustavom saobraćaja na pojedinim regionalnim putevima.

Snježana Rajilić, načelnica opštine Novi Grad, bila je na terenu, poručivši da će, kada se voda povuče, biti evidentirana oštećenja i obavljena sanacija.

General Momir Zec, savjetnik premijerke RS, koji je s Milom Međedom, načelnikom banjalučke područne kancelarije Civilne zaštite, i Ratkom Pavićem, načelnikom Štaba Civilne zaštite u Novom Gradu, u petak obišao crpnu stanicu u naselju Urije, kazao je da, s obzirom na prognozirane dalje padavine, treba biti oprezan, pratiti situaciju i angažovati ljude i sredstva, ako bude potrebno.

I Prijedorčani su iza sebe imali tešku noć između četvrtka i petka. Naime, voda iz više malih rijeka i potoka u Prijedoru zaplavila je stambene objekte u brojnim naseljima.

U opštini Žepče, zahvaljujući stalnom angažmanu ljudstva i teških mašina, uspostavljena je putna kumunkacija prema Željeznom polju, a samim tim i selima koja tu gravitiraju.

U opštini Zenica i dalje se radi na čišćenju prohodnosti puteva nakon ranijeg nevremena, a vrši se i sanacija štete u Tuzlanskom kantonu.

Oluja zahvatila Trebinje

Pravo olujno nevrijeme zahvatilo je Trebinje u petak oko 14 časova, ali je, srećom, trajalo svega oko pola časa. U tom periodu se izlilo čak oko 40 litara kiše po kvadratnom metru.

U centru grada je, usljed iznenadnog nevremena, u kojem su opalim lišćem ubrzo bili začepljeni svi šahtovi, voda prelila i ulice i trotoare i počela se ulijevati u okolne poslovne prostore, ali su padavine srećom stale, a komunalne ekipe ubrzo otčepile sve ulične odvode.

U Centru za obavještavanje grada Trebinja navode da su u tom kratkom periodu dobijali pojedinačne pozive za pomoć, jer se voda ulila i u pojedine prigradske kuće i podrumske prostorije.  

V.D.

Povukle se Mlječanica i Knežica  

Opštinu Kozarska Dubica u petak su obišli general Momir Zec, savjetnik premijerke RS za vanredne situacije, i Mile Međed, načelnik Područnog odjeljenja Republičke uprave Civilne zaštite Banjaluka, koji su se sastali s načelnikom opštine Milom Zlojutrom i obišli teren ugrožen obilnom kišom.

General Zec je dao obećanje da će u što hitnijem roku biti obavljena regulacija korita Mlječanice na ušću u Unu i time riješen učestali problem izlivanja.

U naselju Vrioci u petak je usljed izlivanja rječice Mlječanice zaplavljeno deset domaćinstava, ali nije bilo potrebe za evakuacijom, dok je rijeka Knežica poplavila poljoprivredno zemljište, a iz 15 kuća koje su u noći sa četvrtka na petak bile poplavljene, voda se povukla.

D.Ko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije