Društvo

Potpisan Sporazum univerziteta u Novom Sadu i Sarajevu

Potpisan Sporazum univerziteta u Novom Sadu i Sarajevu
Foto: N.N. | Potpisan Sporazum univerziteta u Novom Sadu i Sarajevu

Sarajevo - Potpisan je sporazum o akademskoj saradnji Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta u Sarajevu i memorandum o razumijevanju između Evropskog omladinskog olimpijskog festivala - EYOF 2019 i Univerziteta u Novom Sadu, javlja Anadolu Agency (AA).

Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet u Novom Sadu obnovili su danas u Sarajevu ranije potpisani sporazum o akademskoj saradnji s ciljem promoviranja akademske, obrazovne i kulturne saradnje između ove dvije institucije.

Sporazum, koji se zaključuje na neodređeno vrijeme, potpisali su prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu.

Sporazum predviđa implementiranje saradnje kroz umrežavanje i obostranu razmjenu nastavnika, istraživača, studenata i drugog osoblja radi predavanja, posjeta i razmjene iskustava; zajedničko učešće i prijavljivanje za fondove namijenjene obrazovnim, istraživačkim i umjetničkim aktivnostima, zajedničke aktivnosti iz oblasti obrazovanja, obuke i istraživanja, organizovanje konferencija, simpozija, kongresa, seminara, kurseva, ljetnih škola, radionica; razmjenu stručne literature, udžbenika i drugih univerzitetskih publikacija i drugo.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu izjavio je da ova dva univerziteta imaju iz prošlosti jako dobru saradnju.

-Ovaj današnji čin je zapravo naš ponovni dogovor oko nastavka naše saradnje i stvaranju uslova za to da naši profesori, studenti, na regionalnom planu, mogu biti potpuno relaksirani, imaju stvorene preduslove da mogu posjetiti Univerzitet u Novom Sadu i obrnuto - pojasnio je Škrijelj.

Prema njegovim riječima, sporazum je zajednički nastup prema evropskim fondovima za konkurisanje za nove projekte u budućnosti.

-Sve više se univerziteti, posebno javni, moraju okretati prema evropskim fondovima jer to je način da dobijemo novce koje Evropa izdvaja za razvoj društva - poručio je Škrijelj.

O značaju danas potpisanog sporazuma govorio je i prof. dr. Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu.

-Potpisivanjem memoranduma danas počinjemo, iskreno se nadam, novu epohu kada je u pitanju saradnja između naša dva univerziteta kako u oblasti nauke tako i visokog obrazovanja. Smatramo da postoji interes obje institucije da intenziviramo razmjenu naših nastavnika, saradnika, istraživača i studenata - rekao je Nikolić.

Raspolažu, kako je kazao, resursima koji su sasvim dovoljni za realizaciju nekih projekata koji su značajni za ove akademske zajednice.

-Ali ako želimo da postignemo značajnije rezultate na širem planu neophodno je da ostvarimo neku vrstu saradnje koja će omogućiti da ono čime raspolažemo bude u funkciji mladih ljudi koji imaju ideje i koji su spremni da provedu neko vrijeme na drugim univerzitetima - rekao je Nikolić.

U drugom dijelu svečanosti upriličeno je potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2019 – EYOF 2019 i Univerziteta u Novom Sadu.

Senahid Godinjak, direktor EYOF 2019., podsjetio je da je ovo četvrti sporazum koji su potpisali sa jednim od univerziteta na području saradnje na organizaciji EYOF-a u Sarajevu.

-Ovaj sporazum za nas predstavlja novu snagu, energiju posebno u projektu u okviru EYOF-a, a to je volonterizam gdje mladi, sada već iz cijelog regiona, najavljuju učešće - pojasnio je Godinjak.

Kako je kazao, nakon otvaranja aplikacije za volontere u ovom trenutku više od 400 aplikanata iz različitih zemalja je već izrazilo namjeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije