Društvo

Potpisi koji su kreirali istoriju

Potpisi koji su kreirali istoriju
Potpisi koji su kreirali istoriju

Postavka "Ličnosti i potpisi - Autografi poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije", na kojoj su predstavljeni dokumenti s potpisima 156 ličnosti koje su bitno uticale na zbivanja u 20. i u nekoliko prvih godina 21. vijeka, otvorena je danas u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti RS u Banjaluci.

Ovu nesvakidašnju izložbu svečano je proglasio otvorenom Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz RS, koji je naglasio da ona za njega, kao što bi trebalo i za sve one dobronamjerne, ima višestruki značaj.

"U prvom redu zbog toga što je pripremljena povodom obilježavanja Dana Banjaluke, ali i što se kroz izložbu prepliće saradnja Arhiva RS i Arhiva Jugoslavije, te saradnja grada na Vrbasu i Beograda. Takođe, na djelu pokazuje kako treba da funkcioniše ta saradnja i da funkcionišu specijalne i paralelne veze", rekao je Radmanović.

On je posebno istakao značaj kvaliteta dokumenata koji se nalaze u Arhivu Jugoslavije, a koji je, prema njegovom mišljenju, jedna od najvažnijih arhivskih institucija u jugoistočnom dijelu Evrope.

Izložba "Ličnosti i potpisi", koja je otvorena povodom Dana grada Banjaluka i povodom Dana Arhiva RS, posjetiocima na uvid nudi malo poznate foto-portrete iz galerije ličnosti koje su oblikovale istoriju u prošlom vijeku, sadržaj dokumenata koji su izašli ispod njihove ruke, način na koji su dizajnirani memorandumi, kao i rukopise i autografe tih ličnosti.

Miladin Milošević, vršilac dužnosti direktora Arhiva Jugoslavije, rekao je da je postavka "Ličnosti i potpisi" jedinstvena, kao i da mogu da je prirede samo pojedini državni arhivi.

"To je tako iz prostog razloga što je svetske, ali i istorijske ličnosti, moguće naći samo u državnim institucijama. Predstavljeno je 156 ličnosti, svetskih i jugoslovenskih, u periodu stvaranja zajedničke države pa do praktično njenog kraja", pojasnio je Milošević.

Vladari, državnici, političari i uglednici iz Jugoslavije i niza država svijeta, od onih najmoćnijih do onih koje su na svjetskoj mapi tražile svoje mjesto pod suncem slobode i nezavisnosti, predstavljeni su u ovoj bogatoj postavci svojim portretima i dokumentima koje su potpisivali, a koji se čuvaju u fondovima Arhiva Jugoslavije. Prateći sadržaj čine i njihove sažete biografije.

Ova postavka po svom sadržaju, slojevitosti i porukama koje prenosi u narednih deset dana, koliko će biti postavljena u Galeriji ANU RS, zasigurno će privući širi krug posjetilaca. A pažnje su svakako vrijedni potpisi ispod dokumenata koje su iza sebe ostavili Vilson, Musolini, Ruzvelt, Čerčil, Staljin, Hitler, car Hirohito, Hruščov, kraljica Elizabeta Druga, kralj Huan Karlos, Hruščov, Putin, ali i ličnosti iz Jugoslavije, kralj Petar, kralj Aleksandar, Pašić, Andrić, Tito i drugi.

Dušan Popović, direktor Arhiva RS, podsjetio je da ova institucija svake godine pokloni nešto Banjaluci, povodom njenog dana.

"Ove godine je to ova značajna izložba, koja će, nadam se, naići na odličan prijem kod naših građana. Autori su pronašli sve poznate ličnosti koje su imale neke veze sa Jugoslavijom i svojim potpisom ovjerile neki akt. Tu ima zaista fascinantnih ljudi za koje je teško i zamisliti da su bili u kontaktu sa Beogradom", naglasio je Popović.

Na otvaranju izložbe su bili i Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u Banjaluci, Rajko Kuzmanović, predsjednik ANU RS, i brojni kulturni radnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije