Društvo

Povećan broj slučajeva nasilja u porodici i nad djecom

Povećan broj slučajeva nasilja u porodici i nad djecom
Povećan broj slučajeva nasilja u porodici i nad djecom

JAHORINA - Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović rekla je da je prošle godine u odnosu na 2014. prijavljen veći broj slučajeva nasilja u porodici i nad djecom, te da se žrtve lakše odlučuju da prijave nasilje jer vide da imaju podršku društva.

Ona je prije početka konferencije na Jahorini pod nazivom "Zaustavimo nasilje zajedno", rekla da je broj prijavljenih slučajeva nasilja povećan zato što policija, zdravstvene ustanove, škole, sudovi i centri za socijalnii rad u većem procentu dostavljaju podatke.

Davidovićeva je naglasila da je i ova konferencija, koja se održava u okviru kampanje "16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja", prilog u borbi protiv nasilja u svakom smislu, a naročito protiv nasilja nad djecom.

"Cilj konferencije, na koju su pozvani predstavnici 28 osnovnih i srednjih škola Sarajevsko-romanijske regije, jeste da unaprijedimo postupanje prosvjetnih radnika u prepoznavanju nasilja nad djecom i u preventivi", pojasnila je Davidovićeva.

Prema njenim riječima, cilj održavanja ovog skupa je i jačanje kapaciteta prosvjetnih ustanova kako bi više činile na prepoznavanju i zaštiti djece od zlostavljanja, nasilja i zanemarivanja.

Davidovićeva je naglasila da su djeca najosjetljivija kategorija i da vrlo često trpe nasilje, a misle da nemaju kome to reći jer nemaju tu slobodu, a prosvjetni radnici su u prilici da prepoznaju dijete i da reaguju.

Ona je najavila da će ovakve konferencije biti održane i u drugim regijama, jer je najvažnije djelovati preventivno, kao i da djeca shvate koliko je nasilje društveno neprihvatljivo.

Načelnik Centra za podršku djeci žrtvama nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja pri Bolnici u Foči Dejan Bokonjić naveo je da Centar za godinu dana, koliko postoji, ima 43 zlostavljane i zanemarivane djece.

On je dodao da se Centar bavi otkrivanjem i tretmanom djece koja su žrtve zanemarivanja i zlostavljanja, te da nadležni već procesuiraju neke slučajeve.

"U našem centru, osim tri pedijatra, rade i psiholog, socijalni radnik, dječiji psihijatar, a imamo i ginekologa i hirurga", kaže Bokonjić i dodaje da je saradnja dobra i sa policijom, javnim tužiocem i centrima za socijalni rad.

On je naglasio da je ovo veliki problem kojem treba posvetiti posebnu pažnju.

"Najviše ima fizičkog zlostavljanja, ali ima i seksualnog zlostavljanja i zanemarivanja", rekao je Bokonjić i dodao da ima slučajeva da otac tuče suprugu i djecu, a onda se to ponavlja i ta djeca na isti način maltretiraju svoje bližnje.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Radmila Kocić Ćućić rekla je da će na konferenciji biti riječi i o Protokolu o postupanju u slučajevima nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja djece, koji škole primjenjuju od 2012. godine.

"Imamo veoma pozitivna iskustva, ali danas smo se okupili da vidimo da li je potrebno revidiranje ovog dokumenta", dodala je Kocićeva.

Direktor Osnovne škole "Aleksa Šantić" u Vojkovićima Živorad Kuzmanović kaže da u ovoj prigradskoj školi nije izraženo nasilje nad djecom, posebno posljednjih godina.

Konferenciju organizuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta Repblike Srpske u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije