Društvo

Povećati broj žena u policijskim strukturama

Povećati broj žena u policijskim strukturama
Povećati broj žena u policijskim strukturama

SARAJEVO - Udruženje "Mreža žena policajaca" radiće na zaštiti prava policijskih službenica, osiguranju ravnopravnog statusa i povećanju broja žena u policijskim strukturama uopšte, a posebno na rukovodećim pozicijama, saopšteno je iz Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH.

U narednom periodu policijske službenice Sipe aktivno će učestvovati u radu Udruženja, s ciljem proširenja članstva na nivou Sipe i šire, te generalno poboljšanja integriteta i statusa policijskih službenica u agencijama za provođenje zakona u čemu imaju punu podršku menadžmenta Sipe. 

U organizaciji ovog udruženja u Sarajevu je održan seminar pod nazivom "Nasilje u porodici" na kojem su održana predavanja iz različitih oblasti, s akcentom na prevenciju i multisektorski pristup problematici nasilja u porodici. 

Predavanja su imali domaći stručnjaci u ovoj oblasti, i to psiholozi, socijalni radnici, tužioci, sudije, policijski službenici i drugi.

Na seminaru u čijoj je organizaciji učestvovao ICITAP /Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci/ prisustvovalo je oko 30 policijskih službenika iz 15 policijskih agencija u BiH, a održan je i sastanak na kojem je razgovarano o budućim aktivnostima ovog udruženja.

Početkom 2012 .godine zvanično je registrovano udruženje "Mreža žena policajaca" sa sjedištem u Sarajevu koje okuplja policijske službenice iz 15 policijskih agencija u BiH :Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Agencija za istrage i zaštitu, Granična policija BiH, Federalna uprava policije, Policija Brčko distrikta i 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Cilj udruženja je, između ostalog, promocija polne ravnopravnosti i demokratskih principa u obavljanju policijskih dužnosti u okviru policijskih službi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije