Društvo

Povezuju radni staž za 500 radnika

Povezuju radni staž za 500 radnika
Foto: N.N. | Povezuju radni staž za 500 radnika

BIHAĆ - Skupština Unsko-sanskog kantona usvojila je na danas održanoj vanrednoj sjednici rebalans ovogodišnjeg budžeta, kako bi se osiguralo 200.000 maraka za povezivanje radnog staža radnicima iz osam ovdašnjih preduzeća u kojima je proveden stečaj.

Služba za zapošljavanje FBiH ranije je obezbijedila 450.000 maraka za ove namjene, a prema riječima premijera USK Huseina Rošića, ovim sredstvima će radni staž biti povezan za ukupno 500 radnika.

"Riječ je o radnicima koji su ostali u svojevrsnom vakuumu, odnosno bez stečenih zakonskih prava iz radnog odnosa. Oni su radili u preduzećima koja su otišla u stečaj i gdje je ovaj postupak završen kroz prodaju imovine, ali radnicima nije uplaćena niti jedna marka", kazao je Rošić.

Prema njegovim riječima, među ovim radnicima dosta je onih koji su ispunili zakonske uslove za penziju, ali sve dosad nisu mogli ostvariti zakonsko pravo na nju. Rošić je upozorio na način kako se provode stečaji u ovdašnjim preduzećima, istakavši kako tom problematikom treba da se pozabave istražni organi.

"U procesu stečaja prodata je cjelokupna imovina preduzeća, a radnicima, za njihova potraživanja, nije uplaćena niti jedna marka, iako je to bila zakonska obaveza stečajnih upravitelja. Znači u svemu postoje elementi krivične odgovornosti", smatra Rošić.

Njegovo mišljenje dijele i obespravljeni radnici, pa tako Bahra Muratagić, predstavnica radnika preduzeća "Amrateks" iz Bosanske Krupe, kaže kako je cjelokupna imovina preduzeća prodata, a radnicima nije uplaćena niti marka. "Pojedinačna dugovanja za oko 80 radnika na ime dugujućih plata iznose oko 11.000 maraka, plus dugovanja prema društvenim fondovima. Kada je uveden stečajni postupak, stečajni upravnik nam je obećao da će naša potraživanja biti jedan od prioriteta. U međuvremenu, imovina je prodata, a radnici izvisili", kaže Muratagićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije