Društvo

Povukli opasne lampe za djecu

Povukli opasne lampe za djecu
Povukli opasne lampe za djecu

BANJALUKA, SARAJEVO - Sa bh. tržišta povučeno je više vrsta lampi namijenjenih za djecu, jer su potencijalno opasne za upotrebu.

Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH potvrđeno je da je riječ o proizvodima koji predstavljaju rizik od strujnog udara i opekotina.

Put do kupaca presječen je za ukupno devet tipova ovih lampi i sve one su proizvedene u Kini, ali nisu poznati nazivi firmi u kojim su nastale.

Tako je, primjera radi, za prenosnu dječju svjetiljku "Vinnie Pooh 8012" ustanovljeno da je rizična za upotrebu pošto, između ostalog, nema ugrađen niti priložen transformator odnosno adapter.

"Svjetiljka nema ni ugrađen prekidač za uključenje odnosno isključenje, a njen napojni kabl nije pravilno pričvršćen", saopštili su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

U saopštenju se navodi da je nadležna inspekcija naredila da se sporni proizvodi povuku s tržišta, kao i da se potrošači obavijeste o rizicima i načinu povrata opasnih lampi.

"Preporučuje se potrošačima koji posjeduju te proizvode da ih prestanu koristiti i da kontaktiraju uvoznika ili trgovinu maloprodaje gdje su kupili uređaje, radi daljih uputa", stoji u saopštenju.

Iz udruženja za zaštitu potrošača niz puta su ponovili da se kod nas uglavnom kupuje najjeftinija roba, jer za skuplju građani nemaju novca.

Takvi uređaji, pojašnjavaju, prodaju se po principu "drži vodu dok majstori odu", što znači da, kada ih odnesete kući, shvatite da ste potrošili novac za proizvod koji je nekvalitetan ili potencijalno opasan.

Apelovali su na građane da ne kupuju bilo kakvu robu i da uvijek vode računa o tome ko je proizvođač, ko distributer, odakle je proizvod došao, te da imaju informacije o tom artiklu na našem jeziku, ali i garantni list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije