Društvo

Požar iznad Salakovca i dalje aktivan, opasnost i oko Livna

Požar iznad Salakovca i dalje aktivan, opasnost i oko Livna
Požar iznad Salakovca i dalje aktivan, opasnost i oko Livna

MOSTAR - Požar iznad Hidroelektrane Salakovac, kod Mostara, i dalje je aktivan, dok je vatra iznad Blagaja stavljena pod kontrolu, navodi se u izvještaju Federalne uprave Civilne zaštite.

Iznad Hidroelektrane Salakovac gori niska šuma i rastinje na nepristupačnom terenu.

Mostarski vatrogasci intervenisali su na gašenju trave i niskog rastinja u Sretnicama, Sutini, Rodoču i naseljima Bafo i Sjeverni Logor, dok su u Ulici Hamida Vuka gasili vatru na automobilu.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona vatrogasci su intervenisali i na području opštine Čapljina.

Trava i nisko rastinje gorjeli su u Zvirovićima, na Bivoljem Brdu, Višićima i Čeljevu, smeće u Strugama, trava i smeće u Gabeli i u blizini Šurmanaca, dok je pored željezničke pruge gorjelo smeće i nisko rastinje.

Na području Male Gradine i Crnog Brda ugašen je požar koji je bio aktivan tri dana. Vatrogasci su obilazili i požarišta u kanjonu rijeke Bregave, jer je na pojedinim mjestima požar aktivan.

Ugašen je šumski požar na području opštine Stolac, koji je izbio 16. jula na lokalitetu Rogojevac -Habatnice. Na napristupačnom terenu u dužini od oko deset kilometara gorjela trava i nisko rastinje.

Šumski požar lokalizovan je i iznad željezničke pruge u mjestu Ovčari u opštini Konjic, samo na pojedinim mjestima ima dima jer dogorijevaju anjevi.

Na području Zapadnohercegovačkog kantona vatrogasci iz Ljubuškog ugasili su požar u mjestu Grljevići gdje su gorjeli šuma i nisko rastinje. U požaru su izgorjela i tri stuba električne mreže i u toku je njihova zamjena.

Na području Livanjskog kantona i dalje je aktivan požar u opštini Bosansko Grahovo, između sela Donje Peulje i Marinkovci. Požar je izbio 15. jula, a gase ga pripadnici Šumarije Bosansko Grahovo i mještani.

U Tuzlanskom kantonu gorjela je šuma u naselju Bokanovići u opštini Lukavac. Ovaj požar vatrogasci su ugasili.

Vatrogasci su na području Unsko-sanskog kantona intervenisali u mjestu Voloder, opštine Bosanska Krupa, gdje je požar zahvatio površinu od četiri hektara. Gorjeli su trava i nisko rastinje.

Kod Cazina, u mjestu Gnjilavac, zapalio se kamion šleper. U požaru je pričinjena manja materijalna šteta, a povrijeđenih nije bilo.

Ni Zeničko-dobojski kanton nisu obišli požari. Vatrogasci su intervenisali kod Energopetrol pumpe, pored magistralnog puta, kod Kamberovića Čikme i pomoćnog ragbi stadiona na Kamberovićima gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

Vatrogasci iz Zavidovića ugasili su požar pored pruge, gdje su se zapalili trava i nisko rastinje, zatim tri bale sijena.

U maglajskom naselju Bradići požar je zahvatio travu i nisko rastinje, kao i elektroinstalacije u jednom stanu i kafiću.

Tešanjski vatrogasci gasili su vatru u naselju Lepenica gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, te zapaljeno vozilo u Miljanovcima.

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju niskog rastinja i rashladnog uređaja u stanu.

Iz Federalne uprava Civilne zaštite napominju da je područje opštine Srebrenik juče od 16 do 18čaova zahvatilo olujno nevrijeme praćeno pljuskom i gradom. Zahvaćeno je više mjesnih zajednica, ali zasad nema prijavljene štete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije