Društvo

Pravnik iz Laktaša osmislio aplikaciju za nezaposlene

Pravnik iz Laktaša osmislio aplikaciju za nezaposlene
Pravnik iz Laktaša osmislio aplikaciju za nezaposlene

LAKTAŠI - Boris Jaćimović (30) iz Laktaša osmislio je android mobilnu aplikaciju "Job Club", namijenjenu nezaposlenim osobama, koja im nudi mnogo pogodnosti u aktivnom traženju posla u odnosu na standardne načine pretraživanja oglasa i pisanja CV-a.

Sve je krenulo u januaru kada se ovaj nezaposleni pravnik prijavio u Klub za traženje posla u Banjaluci, i preko njih saznao za besplatni program obuke iz IT oblasti.

"U klubu sam saznao za besplatan program obuke iz IT oblasti, koji je podržan od strane YEP-a i 'Microsofta BiH'. Pošto nisam mogao da nađem posao u struci, odlučio sam da se prijavim na ovaj program kako bih naučio nešto više o programiranju i sebi pronašao zaposlenje kao programera, jer su me informatika i računari oduvijek zanimali", ističe Jaćimović.

On dodaje da je u toku obuke u Klubu za traženje posla odlučio aktivnije da učestvuje u njegovom radu, a prvi korak u tome je bila ideja o stvaranju aplikacije za nezaposlene.

"Stvorio sam aplikaciju koja će mi, kao i svim drugim nezaposlenima, pomoći da na jednom mjestu nađem mnogo informacija", ističe Jaćimović.

Na jednom mjestu "Job Club" nezaposlenima daje određene savjete u traženju posla, a svakodnevno svaka dva sata objavljuje nove oglase za posao, stipendije, obuke i slično. Aplikacija je u završnoj fazi testiranja i još nije postavljena na "Google Play Store", već se može preuzeti preko www.jobclubapp.info. Poslije završetka testne faze očekuje se njeno predstavljanje na "Google Play Store".

"Na internetu je teško pronaći dobre primjere napisanih CV-a jer kada se ukuca pojam CV-a, Google odmah izbaci desetak kontradiktornih stvari, što zbunjuju ljude", rekao je Jaćimović koji još nema stalan posao.

Informatički dio aplikacije Jaćimović je radio sam, ali je podržan od strane Zavoda za zapošljavanje i YEP-a, kojeg podržava švajcarska vlada.

Dalibor Žunić, voditelj Kluba za traženje posla, kazao je da će android aplikacija sigurno zaživjeti.

"Zavod za zapošljavanje je prepoznao Jaćimovićevu ideju u projektu YEP i aplikacija će se širiti", naveo je Žunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije