Društvo

Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs

Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs
Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs

SARAJEVO, PRIJEDOR, MOSTAR - U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu danas je vaskršnju liturgiju služio arhimandrit Lazar Lazarević, uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Arhimandrit Lazarević, koji je i rektor fočanske Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog, služio je po blagoslovu NJegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, koji je administrator Mitropolije dabrobosanske.


Liturgiji je prisustvovao veliki broj vjernika, a nakon čitanja vaskršnje poslanice NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, obavljeno je pričešće i potom darivanje vaskršnjih jaja.

Vaskršnje liturgije služene su noćas i jutros u svim hramovima Mitropolije dabrobosanske.

Sutra, na Vaskršnji ponedjeljak, episkop Grigorije upriličiće u Sarajevu prijem za predstavnike crkava i vjerskih zajednica, političog i društvenog života BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, te diplomatskog kora.

U Hram Sabora Svetog Arhangela Gavrila i Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice na Palama za vrijeme svetih vaskršnjih liturgija i ove godine je dočekan Blagodatni oganj iz hrama Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu.

Za pravoslavne hrišćane silazak Blagodatnog ognja, koji se sa snopova

svijeća prenosi vjernicima, potvrda je istinitosti Hristovog vaskrsenja.

Prijedor: Proslava najvećeg hrišćanskog praznika u duhu tradicije

Obilježavanje Vaskrsa na području Prijedora jutros je počelo tradicionalnim urancima u svim pravoslavnim hramovima u kojima su služene vaskršnje liturgije, a vjernici su nakon višenedjeljnog posta pristupili svetoj tajni pričešća.
Mjesno sveštenstvo je nakon službe čitalo vaskršnju poslanicu NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Prijedorčani pravoslavne vjeroispovijesti nastavili su proslavu najvećeg hrišćanskog praznika u krugu svojih porodica, uz svečanu trpezu.

Na području grada Prijedora, na Vaskrs se u više mjesta organizuju tucijade, te izbori za najjače i najljepše vaskršnje jaje.

Jedna od svečanijih, biće jubilarna, 10. Vaskršnja tucijada u Donjoj Lamovitoj, u parohiji Omarska.

Sveštenik Sreto Aleksić najavio je da će nakon uranka u crkvi brvnari i glavnoj crkvi u Omarskoj, bogosluženje od 11.00 časova biti održano u Donjoj Lamovitoj, gdje će potom biti organizovana tradicionalna vaskršnja tucijada.

Veliki broj vjernika prisustvovao liturgijama i svetom pričešću u Srebrenici Bratunca

U hramovima u srebreničkoj i bratunačkoj opštini jutros su služene vaskršnje liturgije, kojima je prisustvovao i svetu tajnu pričešća primio veliki broj vjernika.
Liturgije su služene u crkvama u Srebrenici i Skelanima, te u manastirima Svete Trojice u Sasama i Pokrova Presvete Bogorodice u Karnu kod Srebrenice, kao i u crkvama u Kravici, Bratuncu, Bjelovcu i Polomu u bratunačkoj opštini.

Nakon liturgije, mjesno sveštenstvo pročitalo je vaskršnju poslanicu NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, a potom su vjernici pristupili svetoj tajni pričešća.

Sveštenstvo ističe da su ovogodišnje vaskršnje liturgije bile znatno posjećenije nego prethodnih godina.

Vjernici su se nakon liturgija razišli kućama, gdje proslavljaju najveći pravoslavni praznik Vaskrs, u krugu porodice i prijatelja. /kraj/mp/vj/foto

 

Pravoslavni vjernici Mostara Vaskrs slavili liturgijom u manastitu Žitomislić

 

Pravoslavni vjernici proslavili su Vaskrs svečanom liturgijom u manastiru Žitomislić kod Mostara koju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović u svojoj je propovijedi istaknuo kako je Vaskrs praznik koji treba vratiti vjeru u život. 

Naglasio je i značaj obiteljskog ognjišta i osjećaja pripadnosti, spomenuvši poslanicu njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja koji poručuje vjernicima da je život jači od smrti.

Iguman Danilo osvrnuo se i na velika stradanja koja se u današnje vrijeme događaju na Istoku.

"Vidimo ogromne kolone ljudi koji napuštaju svoja ognjišta, mnogi ostaju bez svojih života. Mnogi Hrišćani danas strašno stradaju, samo zbog toga što su hrišćani kao i u prva vremena hrišćanstva. Tako da je danas više nego ikada potrebna snažna i jaka vjera u Hrista koji pobjeđuje smrt", kazao je.

Liturgijskom slavlju u manastiru Žitomislić nazočio je i gvardijan franjevačkog samostana u Mostaru fra Iko Skoko.

Vulin i Đurić na liturgijama u Deviču i Gračanici

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je ponoćnoj liturgiji u manastiru Devič kod Srbice na Kosovu i Metohiji odakle je svim pravoslavnim vjernicima čestitao Vaskrs.
Vulin je istakao da nema boljeg mjesta od Kosova i Metohije da se uputi poruka mira i želje za slobodom, za boljim i pravednijim životom.

On je rekao da se još ne može reći da je za Srbe na Kosovu i Metohiji nastupilo vrijeme pravde i potpunog mira.

"Između dva Vaskrsa imali smo nebrojene napade na srpske povratnike, imali smo puno nerasvetljenog i nekažnjenog nasilja", podsjetio je Vulin.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da već jednom ispuni obećanje koje je dala Srbima na Kosovu još davne 1999. godine da će ovdje biti mira i pravde za sve, prenose beogradski mediji.

Ponoćnoj liturgiji u manastiru Devič prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Jablanović koji je iz Deviča poslao poruku mira, izrazivši žaljenje što Srbi i poslije 16 godina dolaze u ovaj manastir u pratnji policije.

On je podsjetio da je tokom martovskih nereda 2004. godine manastir Devič spaljen i da takvo stradanje ne bi trebalo nijedna svetinja da doživi.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prisustvovao je ponoćnoj vaskršnjoj liturgiji u manastiru Gračanica odakle je vjernicima u Srbiji čestitao Vaskrs.

On je poručio da na Kosovu i Metohiji Vaskrs ima posebno značenje za sve Srbe i da se oni na Vaskrs mole za vaskrs snage i slave srpske države.

"Za Vaskrs se Srbi u pokrajini mole i za to da srpska država i srpski narod budu dovoljno jaki da istraju u teškom vremenu u kome živimo i da složno izbore to da na ovim prostorima ostanu i opstanu", rekao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije