Društvo

Predloženo 25 rješenja

Predloženo 25 rješenja
Predloženo 25 rješenja

TREBINJE - Na konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja šire zone kompleksa Hercegovačke Gračanice na Crkvini u Trebinju kojim je planirana izgradnja kompleksa duhovne, kulturne, ugostiteljske i turističke namjene, do sada je pristiglo 25 rješanja, potvrđeno je Srni u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj u Trebinju.

U Eparhiji, koja je raspisala konkurs, ističu da će Komisija, koju čine eminentni stručnjaci iz oblasti arhitekture, do kraja aprila otvoriti prispjele radove i ocijeniti tri najbolja, te da očekuju još radova sa datumom slanja do 30. marta, do kada je trajao konkurs.

Ranije je najavljeno da proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica planira da kompleks Hercegovačke Gračanice pretvori u novu Svetu goru, a da Trebinje, kako je rekao, postane jedinstven grad u svijetu.

Cilj konkursa je bio bolje fizičko, funkcionalno i oblikovno povezivanje prostora sa urbanim jezgrom Trebinja, te oživljavanje lokacije i uvođenje novih sadržaja kako duhovnih, tako i kulturnih i turističko‐ugostiteljskih.

U tekstu konkursa navedeno je da su svi objekti osim hrama, zvonika, crkvenog doma i prodavnice predviđeni za uklanjanje, a na prostoru kompleksa planirana je izgradnja hotela sa 70 ležaja, restoranom, zatvorenim bazenom, saunom i spa-centrom, hostela sa 120 ležaja, više stambeno-poslovnih i prostora za administraciju i upravu, te multifunkcionalnog objekta edukativne namjene, za smještaj škole, fakulteta, akademije ili instituta.

Otvoreni prostori kompleksa biće arhitektonski uređeni trgovima i pješačkim stazama, zelenim površinama, drvoredima, cvijećnjacima, fontanama i spomenicima, a planirana je i izgradnja potrebne infrastrukture za posjetioce, kao što su parkinzi i javni toalet.

U konkursu je preporučeno da oblikovanje građevina bude "u duhu mediteranske i hercegovačke arhitekture, ali i u skladu sa modernim arhitektonskim izrazom, sa jasno definisanim odnosom prema tradicionalnom graditeljstvu sredine", te da se "posebno očekuje upotreba tradicionalnih materijala, kao što su kamen i drvo".

S obzirom na istaknutu poziciju Crkvine, od projektanata je zahtijevano da posebno pažnju posvete "opštem vizuelnom i estetskom utisku, silueti" cijelog kompleksa, odnosno "budućim vizurama i načinima sagledavanja ovog prostora iz različitih pozicija iz grada i oko njega", ali i "vizurama i pogledima sa kompleksa prema gradu".

Najbolja rješenja biće nagrađena sa po 9.000 KM za prvo, 5.000 KM za drugo i 3.000 KM za treće mjesto. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije