Društvo

Predstavljen helikopter za medicinski transport

Predstavljen helikopter za medicinski transport
Predstavljen helikopter za medicinski transport

BANJALUKA - Helikopterski servis Republike Srpske danas je na heliodromu Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka predstavio helikopter za medicinski transport, za čiju je nabavku iz Vlade Srpske i kabineta predsjednika Republike obezbijeđeno 550.000 KM.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je projekat nabavke helikoptera za medicinski transport realizovan na inicijativu Helikopterskog servisa Republike Srpske, da je veoma važan za Srpsku i da predstavlja dio ukupne popune zdravstvenog sistema Srpske.

"Savremeno opremljen helikopter služi za brze evakuacije i pružiće svu neophodnu pomoć ljudima kojima ona bude potrebna", istakao je Dodik.

Predsjednik je izrazio zahvalnost ljudima iz Helikopterskog servisa Republike Srpske i Ministarstva zdravlja Srbije za realizaciju ovog projekta.

On je podsjetio da su vlasti Srpske u zdravstvo ulagale znatna sredstva, prije svega u standard radnika i ranije u povećanje plata.

"Vlasti Republike Srpske nemaju namjeru da smanjuju plate u zdravstvenom sektoru, Bez obzira na razne spekulacije, zdravstveni sistem se održava i sve je funkcionalno", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske podsjetio je da je nedavno potpisan važan projekat rekonstrukcije Univerzitetske bolnice - Kliničkog centra Banjaluka, koji će za tri godine doživjeti potpunu rekonstrukciju i modernizaciju, čija je ukupna vrijednost 84 miliona evra.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je, stavljanjem u funkciju ovog helikoptera, obezbijeđena sigurnost pacijenata kod kojih se provode interventne procedure u Univerzitetskoj bolnici - Kliničkom centru Banjaluka.

On je podsjetio da je nedavno potpisan ugovor o rekonstrukciji Univerzitetske bolnice - Kliničkog centra, koji obuhvata izgradnju Kardio-hirurgije i pratećih ustanova u Banjaluci.

Bogdanić je rekao da će protokol o saradnji ministarstava zdravlja Srbije i Republike Srpske omogućiti nastavak dosadašnje uspješne saradnje dva ministarstva u pružanju usluga, razmjeni iskustava, specijalizacije ljekara u Srbiji.

On je istakao da je dio tog protokola i slijetanje helikoptera za medicinski transport u Srbiji.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da će ovaj helikopter imati veliki značaj za sve ljude koji dođu u situaciju da im je potrebna pomoć.

"Svi ste čuli za onaj zlatni sat koji je veoma bitan, a to su oni momenti kada se odlučuje da li će neko preživjeti, da li će ostati invalid. Sa ovim helikopterom mnogi životi biće spaseni i biće spriječeno da ljudi postanu invalidi", pojasnio je Lončar.

Odgovarajući na pitanja novinara, Lončar je rekao da će dugovanja između Republike Srpske i Srbije u oblasti zdravstva biti riješena.

"To je u proceduri rješavanja na obostrano zadovoljstvo. Pacijenti su primani i biće primani, jer su oni najvažniji i sve može da se riješi dogovorom", zaključio je Lončar.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je da se na ovom projektu radi u posljednje tri godine, ističući da činjenica da je ovo prvi specijalno opremljeni helikopter za ove namjene u regionu dovoljno govori o ozbiljnosti projekta.

Promociji su prisustvovali i ministar finansija BiH Nikola Špirić i ministar unutrašnji poslova Republike Srpske Radislav Jovičić.

Helikopter "Bell 206 B3 JetRanger" namjenski je modifikovan za medicinski prevoz i najmasovniji je ove namjene u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije