Društvo

Pregledana 193 mališana, 51 zadržan na liječenju

Pregledana 193 mališana, 51 zadržan na liječenju
Pregledana 193 mališana, 51 zadržan na liječenju

SARAJEVO - Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) pregledano je 193 djece iz vrtića Javne ustanove "Djeca Sarajeva", koja su se otrovala salmonelom, a 51 je zadržano na liječenju.

Šef Službe za odnose sa javnošću KCUS Azra Dedajić rekla je da je zdravstveno stanje oboljele djece stabilno i ona su pod stalnim ljekarskim nadzorom.

Dedajićeva je naglasila da očekuju da neće više biti povećanog priliva djece.

Riječ je o djeci iz vrtića "Leptirić", "Bajka", "Skenderija", "Mašnica", "Lastavica", "Pčelica", "Srećica", "Trešnjica" i "Vrapčić", koja su 20. aprila jela tjesteninu, pavlaku i jaja.

"Kod većine djece potvrđeno je trovanje salmonelom, a danas očekujemo potvrdu nalaza kod druge djece, jer na Kliniku nisu sva došla u isto vrijeme", istakla je Dedajićeva.

Djeca su se, najvjerovatnije, otrovala obrokom koji je u vrtićima serviran u ponedjeljak, 20. aprila. U srijedu su u KCUS počeli stizati mališani sa visokom temperaturom, dijarejom i povraćanjem. Mnogi od njih su zadržani, a prvi mikrobiološki rezultati pokazali su da je riječ o trovanju salmonelom.

Danas bi trebalo da budu završeni i prvi nalazi izuzetih uzoraka sa radnih površina u centralnoj kuhinji JU "Djeca Sarajeva", ali i briseva zaposlenih čiji je rad do daljeg obustavljen.

Federalni mediji prenose da bi Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo kao i Ministarstvo zdravstva FBiH trebalo danas da odlučuju i o proglašenju epidemije uzrokovane salmonelom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije