Društvo

Preglede djece za upis u vrtić ne bi trebalo naplaćivati

Preglede djece za upis u vrtić ne bi trebalo naplaćivati
Preglede djece za upis u vrtić ne bi trebalo naplaćivati

PRIJEDOR - Pregledi za djecu radi upisa u vrtiće ne bi trebalo da se naplaćuju u ustanovama koje su te usluge ugovorile sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, budući da je riječ o djeci koja su sve do 15 godine oslobođena plaćanja participacije, odnosno čiju zdravstvenu zaštitu u potpunosti finansira Fond, rečeno je Srni u ovom fondu.

 "Ukoliko neka zdravstvena ustanova naplati pregled koji je djeci neophodan radi upisa u vrtić, roditelji imaju mogućnost da podnesu u nadležnoj poslovnici Fonda zahtjev za refundaciju troškova", ističu u Fondu.

Prilikom podnošenja zahtjeva za refundaciju troškova neophodno je priložiti originalan račun, medicinsku dokumentaciju, kao i broj računa na koji se može uplatiti novac u slučaju odobravanja refundacije.

Iz Fonda podsjećaju da je Zakonom o zdravstvenom osiguranju Republike Srpske regulisano da obavezno zdravstveno osiguranje ne pokriva zdravstvene preglede radi zapošljavanja, upisa u srednje i više škole, fakultete i kurseve, dobijanja uvjerenja za vozačke dozvole, za sudske i druge sporove i u drugim slučajevima kada se pregledi ne obavljaju s ciljem zdravstvene zaštite.

"U Zakonu o zdravstvenom osiguranju se ne navodi da se pregledi djece radi upisa u predškolske ustanove ne smatraju zdravstvenom zaštitom, što nije slučaj sa drugim zdravstvenim pregledima koji se vrše u svrhe zapošljavanja, vozačke dozvole, upisa u srednje i više škole i slično", rečeno je u Fondu.

Prijedorska Bolnica "Doktor Mladen Stojanović" godinama naplaćuje nalaze za upis u vrtić, a većina roditelja djece koja pohađaju predškolsku ustanovu u ovom gradu niti u vrtiću, ni u primarnoj zdravstvenoj ustanovi, ni u bolnici ne dobijaju informaciju da ovi nalazi ne bi trebalo da se naplaćuju, kao ni informaciju da se trošak može refundirati.

Dječiji vrtić "Radost" u Prijedoru pohađa oko 400 mališana. Prije početka svake školske godine roditelji su za upisanu djecu dužni donijeti ljekarsko uvjerenje i laboratorijske nalaze koje u prijedorskoj bolnici naplaćuju 36,10 KM po djetetu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije