Društvo

Prekogranična saradnja sa bijelopoljskom bolnicom

Prekogranična saradnja sa bijelopoljskom bolnicom
Prekogranična saradnja sa bijelopoljskom bolnicom

FOČA - Projektom prekogranične saradnje vrijednim 240.000 evra "Zajedno do zdravlja", Univerzitetska bolnica Foča i Opšta bolnica iz Bijelog Polja u Crnoj Gori dobiće savremene gastroenterološke aparate, a zajednički tim ljekara proći će dodatno stručno usavršavanje, rečeno je danas u Foči na sastanku predstavnika ove dvije zdravstvene ustanove.

Projekat finansira se iz IPA Fondova EU za prekograničnu saradnju.

Pomoćnik direktora Opšte bolnice iz Bijelog Polja Ibrahim Hasković istakao je da će obje bolnice dobiti gastroskop sa kolonskopom i video stubom, koji košta oko 75.000 evra.

"Nivo zdravstvene zaštite podići će se na daleko veći nivo, posebno u Bijelom Polju, gdje do sada nismo imali ovakav aparat, dok su naši partneri u Foči posjedovali ovakav aparat, ali će imati bolju sliku i dijagnostiku pacijenata", rekao je Hasković.

On je dodao da će, osim u ove dvije bolnice, stručno usavrašavanje zajedničkog tima ljekara biti organizovano i na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Veljko Marić rekao je da je menadžment bijelopoljske bolnice "glavni krivac" za ovu saradnju, jer je izabrao Foču za partnera.

"Nama je pogotovo važno dobro što dobijamo video stub, preko kojeg će studenti Medicinskog Fakulteta moći iz amfiteatra da prate pregled pacijenata", rekao je Marić.

On očekuje da će se saradnja proširiti na zdravstvene ustanove u Srbiji, da bi se na lakši način pristupilo međunarodnim izvorima finansiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije