Društvo

Preminuli fudbaler (ni)je imao ljekarsko uvjerenje

Preminuli fudbaler (ni)je imao ljekarsko uvjerenje
Preminuli fudbaler (ni)je imao ljekarsko uvjerenje

DERVENTA - Informacija da je dvadesetdvogodišnji fudbaler Borca iz Osinje, kod Dervente, Dejan Majstorović, preminuo tokom utakmice ponovo je pokrenula pitanje koliko je učinjeno i koliko se čini da ovakve stvari ne postanu redovna pojava na sportskim borilištima.

Ljetos je zbog srčanog udara tokom meča život izgubio fudbaler šamačkog Borca Stojan Tomić (22), a isti scenario se desio i proteklog vikenda na utakmici četvrte lige RS između Bratstva iz Donje Dubice, kod Odžaka, i Borca iz Osinje. I on i Dejan su bili u naponu snage i bavili su se sportom. Kao prvo pitanje nameće se da li je bio zdrav i da li je imao dozvolu od ljekara. Iz Fudbalskog saveza RS (FS RS) ističu da je Majstorović imao uredan ljekarski pregled i da se radi o velikoj tragediji.

"Prema informacijama kojima raspolažemo, fudbaler je imao uredan ljekarski pregled. Ništa nije ukazivalo da bi ovakva tragedija mogla da se desi. Srušio se na teren i čak ni brza reakcija nije bila dovoljna da se izbjegne najgore. Koliko znamo, nesrećni mladić je već nakon petnaestak minuta bio u bolnici, ali ljekari nisu mogli ništa da učine", rekao je Rodoljub Petković, generalni sekretar FS RS, koji je istakao da se po informacijama koje stižu radilo o srčanom udaru i dodao: "Nažalost, ovakve stvari se dešavaju ne samo kod nas, nego svugdje u svijetu i moramo da posvetimo više pažnje ovom problemu kako bismo mogli da ih preduhitrimo ukoliko je to moguće. Prisustvovao sam toj utakmici kada je Tomić kolabirao i pomenuti igrač je i ranije imao problema, ali je dobio uvjerenje da može da igra. Pitanje je koliko svi klubovi mogu da urade povodom toga iako imaju obavezu da obave ljekarske preglede. Ovakvi slučajevi su, nažalost, prisutni i FS RS će u budućnosti učiniti sve kako bi pomogao klubovima i fudbalerima. Kao što znamo, nigdje ne može da se potpiše ugovor dok se ne obavi ljekarski pregled."

Sportisti sistematske preglede mogu da obave u Zavodu za medicinu sporta i rada RS ili u privatnim ordinacijama. Prema informacijama iz Zavoda, fudbaler Borca iz Osinje, a ni njegov klub u posljednje tri-četiri godine nisu se obraćali ovoj ustanovi po pitanju sistematskih pregleda.

"Fond zdravstvene zaštite RS obavezan je da finansira preglede sportista do 18 godina, a oni punoljetni imaju dvije mogućnost, samofinansiranje ili da klub snosi troškove pregleda", kaže Milidrag Vukotić, načelnik Službe medicine sporta u Zavodu, i dodaje da su dva sistematska pregleda godišnje obavezna, a od toga jedan s laboratorijskim nalazom.

Na pitanje da li su tragedije na fudbalskim terenima u RS mogle biti spriječene teško je dati tačan odgovor, ali Vukotić kaže da treba uraditi sve da se rizik svede na najmanju moguću mjeru.

"Neophodna je zakonska i normativna regulativa, dobra organizacija i sprovođenje jedinstvene doktrine zdravstvene zaštite u pogledu metodologije organzacije rada, a u tom smislu primarno se misli na preventivne sistematske preglede sportista, kako to nalaže zakonska regulativa, a jednako važna je dobra saradnja ljekara s trenerima i roditeljima sportista", navodi Vukotić.

Dodaje da je sport i dalje najbolji prijatelj zdravlja, ali uz poštovanje određenih pravila.

"Redovno fizičko vježbanje preporučuju za pravilan psihofizički razvoj omladine i djece, ali izlaganje velikim psihofizičkim naprezanjima, a da organziam na to prethodno nije pripremljen, može da dovede do štetnih i tragičnih posljedica. Naglo opterećenje, kao i neselektivna upotreba suplemenata u ishrani, a naročito uzimanje steroida i hormonskih preparata dovode do štetnih promjena na mišićima i krvožilnom sistemu", kaže on.

Vukotić naglašava da je formiranjem Zavoda i njegovih centara stvorena značajna pretpostavka za adekvatnu zdravastvenu zaštitu sportisa u cijeloj RS, a da bi ona zaživjela i u praksi, potrebna im je veća finansijska podrška relevantih institucija.

Defibrilatori samo u eliti

Rodoljub Petković je istakao da u FS RS rade na tome da klubovima u Prvoj ligi RS obezbijede defibrilatore koji mogu da pomognu u ovakvim slučajevima.

Obavezni su za sve klubove u BHT Premijer ligi BiH.

"Pokušaćemo klubovima da nabavimo defibrilatore koji su od velike pomoći kod ovakvih situacija. Ponavljam, ovo je velika tragedija i moramo da posvetimo mnogo više pažnje ovom problemu", jasan je generalni sekretar FS RS, koji je u ime kuće fudbala i lično ime izjavio saučešće porodici preminulog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije