Društvo

Preminuo Vladimir Trifunović, general JNA koji je predao kasarnu u Varaždinu

Preminuo Vladimir Trifunović, general JNA koji je predao kasarnu u Varaždinu
Preminuo Vladimir Trifunović, general JNA koji je predao kasarnu u Varaždinu

BEOGRAD - General bivše JNA Vladimir Trifunović preminuo je u 79. godini na Vojnomedicinskoj akademiji /VMA/ u Beogradu, javio je RTS.

Trifunović je rođen 1938. godine u Prijedoru. Datum i vrijeme Trifunovićeve sahrane naknadno će biti saopšteni.

General Vladimir Trifunović objavio je tri knjige o svom slučaju - "Moja borba za istinu", "Buđenje savesti - u borbi za istinu i pravnu državu" i "Neću milost".

On je 22. septembra 1991. godine predao kasarnu u Varaždinu u Hrvatskoj sa velikom količinom naoružanja, uključujući i tenkove, kako bi spasao 280 vojnika i oficira, dok su njegova žena i djeca bili taoci.

Trifunović je tvrdio da je podređenima izdao zadatak da onesposobe tehniku i borbena sredstva i da neprijatelju nisu ostavili gotovo ništa.

U Hrvatskoj se protiv njega vodio ponovljeni postupak zbog optužbi za ratne zločine, dok je u Beogradu osuđen za izdaju, da bi ga, poslije snažnog pritiska javnosti, tadašnji predsjednik SR Jugoslavije Zoran Lilić abolirao 1997. godine.

 

Vrhovni sud Srbije je 2010. godine ukinuo presudu protiv Trifunovića i grupe njegovih oficira.

 

U maju 2011. godine Ministarstvo pravde i Trifunović potpisali su sporazum o naknadi štete koji je podrazumijevao da mu Srbija isplati 6,2 miliona dinara zbog neosnovanog boravka u pritvoru.

 

Okružni sud u Varaždinu je 1993. godine Trifunovića osudio pravosnažno za ratni zločin na varaždinskom području, ali je Županijski sud u Varaždinu, na njegov zahtjev, 2013. godine odlučio da obnovi postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije