Društvo

Presretači već u decembru love "nasilnike za volanom"

Presretači već u decembru love "nasilnike za volanom"
Foto: N.N. | Presretači već u decembru love "nasilnike za volanom"

BANJALUKA - Brza policijska vozila bez oznaka već tokom decembra bi trebalo da love nesavjesne vozače na putevima širom RS jer se u narednih mjesec dana čeka isporuka ovih uređaja.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS potvrdili su da je za nabavku uređaja za automatsko mjerenje brzine kretanja vozila koji se ugrađuju u neobilježena službena vozila, presretače, tender raspisala Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

"Namjena ovakve vrste opreme je evidentiranje i sankcionisanje saobraćajnih prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, kao i preventivno djelovanje na savjest vozača. Važno je napomenuti da se radi o automatskim uređajima, bez mogućnosti uticaja policijskih službenika na njihov rad", kazali su iz MUP-a.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je za "Nezavisne" da vrijednost dva presretača, koji će biti u decembru na putevima RS, bez PDV-a iznosi 160.000 maraka.

"Novac je obezbijeđen iz posebnog fonda u koji se uplaćuje jedan odsto od obaveznog osiguranja vozila u saobraćaju", kazao je Radović.

Prema njegovim riječima, do sada nije bilo nijednog presretača, a veoma su bitni, jer učesnici u saobraćaju ne mogu ni na koji način znati da su kontrolisani.

"To vozilo neće biti uočljivo za druge učesnike u saobraćaju i vozači neće znati gdje se nalazi, pa će sigurno više poštovati saobraćajne propise", rekao je Radović.

On je dodao da ta kontrola može biti na autoputevima, na lokalnim putevima, a da ne bude primijećena.

"Danas kada su patrole na putevima, svi već preko društvenih mreža znaju koju lokaciju treba da izbjegavaju", kazao je Radović i dodao da je veoma teško kontrolisati brzinu na autoputevima.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da RS svakim danom dobija nove kilometre autoputa, vjeruje da će presretači posebno biti korišteni na tim dionicama.

Kako je rekao Radović, brzim policijskim vozilima bez oznaka, koji nesavjesne vozače zaustavljaju svjetlećim signalom "pratite nas", mogu se pohvaliti tri kantona u FBiH, kao i zemlje u regionu. Hrvatska je nedavno nabavila 20 presretača.

Milenko Jaćimović, stručnjak za saobraćaj, kazao je da na ovaj način vozači sigurno više neće moći nekontrolisano divljati ulicama.

"Zahvaljujući presretačima, mnogi nasilnici za volanom biće makar privremeno uklonjeni sa naših puteva, budući da za veća prekoračenja brzine, uz ogromnu kaznu, obavezno slijedi i zabrana upravljanja vozilima", kazao je Jaćimović i dodao da su presretači sigurno jedno od najefikasnijih sredstava sprovođenja Zakona o bezbjednosti u saobraćaju.

Pripremaju se uslovi i za konje

Budući da je krajem prošle godine Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, potvrdio da će pripadnici MUP-a RS biti opremljeni i konjima, iz MUP-a ističu da je pokrenut postupak za rekonstrukciju i adaptaciju objekta namijenjenog za smještaj konja. To je preduslov za njihovu nabavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije