Društvo

Previše tuge na premalih 20 kvadrata

Previše tuge na premalih 20 kvadrata
Previše tuge na premalih 20 kvadrata

PRIJEDOR - U zaseoku Brđani, u Kozarcu kod Prijedora, u kući od samo 20 kvadrata živi sedam Hodžića, supružnici Hamed (52) i Mersiha (42) i njihovo petoro djece, najstariji Mustafa (11), potom Subha (8), Selim (6), Selma (4) i Sabina stara samo dvije godine.

Tih 20 kvadrata su i dnevna i spavaća soba i mjesto gdje djeca uče i jedu... Noću se cijeli prostor pretvara u spavaonicu u koju se iz zidanog podruma, koji se nalazi u neposrednoj blizini onog što se zove Hodžića kuća, unose dušeci. Unošenje i potom vraćanje dušeka ponavlja se svako veče i svako jutro.

''Drugačije ne može. Da nije dušeka ne bi imali na čemu spavati'', objašnjava glava kuće Hamed i na pitanje od čega žive odgovara kratko „od dječijeg doplatka i dodatka koji prima Mustafa, inače dijete s posebnim potrebama.“ Sve zajedno u jednostavnoj sirotinjskoj računici iznosi oko 230 maraka. Premalo za život, a kamoli za san o novoj kući.

Zato su Dino i Bahrija Hodžić pokrenuli akciju da se njihovim prezimenjacima pomogne. Da im se na temeljima zidanog podruma izgradi sprat i potkrovlje. Akciju su u startu, u  jednom od svojih humanih „uspona“, zdušno podržali planinari „Mrakovice“ iz Kozarca kod Prijedora koji su tokom nedavnog druženja prikupili preko 1220 maraka.

''Planinari su se prvi odazvali, no vjerujem da još ima dobrih ljudi koji žele da pomognu ovoj porodici da žive kao ljudi. Pomoć je i samo jedna marka, a ko ne može ni tu jednu marku odvojiti može im pokloniti komad suđa, nešto odjeće, obuću za djecu... Mislim da u kući nema ni jednog harnog tanjira, ni čitave čaše. Njima zaista sve treba, jer nemaju baš ništa. Posebno mi je žao djece. Zaslužuju bolje'' kaže Bahrija za Avaz.

Pomoć  

Oni koji žele da pomognu ovoj porodici mogu pozvati Bahriju Hodžića na broj telefona 065 297 491ili sredstva uplatiti na račun otvoren kod NLB Razvojne banke, IBAN : BA 395 6200 7812388 9056.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije