Društvo

Prihvatni centar "Duje" planira proširenje kapaciteta: Do sada zbrinuto više od 1.300 osoba

Prihvatni centar "Duje" planira proširenje kapaciteta: Do sada zbrinuto više od 1.300 osoba
Foto: N.N. | Prihvatni centar "Duje" planira proširenje kapaciteta: Do sada zbrinuto više od 1.300 osoba

TUZLA - Više od 400 osoba iz različitih kategorija stanovništva boravi u Prihvatnom centru "Duje", smještenom na području opštine Doboj Istok.

Centar služi za zbrinjavanje i rehabilitaciju osoba u stanju socijalne potrebe i to je jedan od najvećih projekata Međunarodnog foruma solidarnosti - EMMAUS.

U ovom centru je do sada boravilo više od 1.300 osoba različite starosne i spolne strukture. Da je on potreban pokazuje činjenica da sve više korisnika dolazi u "Duje". Ovaj centar postoji već 14 godina i smješten je na 50 dunuma zemlje. Prvobitno je bio zamišljen kao utočište za stara i iznemogla lica, a danas su tu i duševni bolesnici kojih je najviše, osobe sa invaliditetom te djeca i mladi.

"Sadržaji Prihvatnog centra 'Duje' su usmjereni prvenstveno na pružanje usluga zbrinjavanja, smještaja, pružanje usluga zdravstvene zaštite, ispunjavanje slobodnog vremena različitim radnim okupacionim aktivnostima, organizovanje različitih sadržaja u široj lokalnoj zajednici, te saradnju sa drugim udruženjima", kaže Sabina Arnaut-Jahić iz Međunarodnog foruma solidarnosti "Emmaus".

Korisnici, kojih je svake godine sve više, dolaze iz cijele FBiH, Republike Srpske i Brčko distrikta, mada ih je najviše iz Tuzlanskog kantona. Oni tu dolaze po preporuci i u saradnji sa nadležnim ministarstvima i centrima za socijalni rad. Ministarstva plaćaju boravak, a ako štićenik ima primanja, učestvuje u troškovima.

"U posljednje vrijeme saglasnost nadležnog ministarstva je na godinu dana. Sve zavisi od potreba korisnika i ima li mogućnost da se vrati u lokalnu zajednicu, odnosno da neko preuzme brigu o njemu", rekla je Lejla Fajić, socijalna radnica u Centru.

Sa korisnicima radi 167 uposlenika različitih profila. Korisnici imaju brojne radionice i individualne i grupne terapije. Oni uče kako da prave nakit, prave predmete od stakla, plastike, drveta, te sviraju i pletu. Neki pišu pjesme.

Takođe, neki znaju tkati i ponjave na stanu poput 49-godišnje Bekire Delić iz Bihaća.

"Ovdje sam dvije godine i tri mjeseca. Moja stara nena je držala te tkanine, pravila mušeme, ćilime, ponjave... Tako sam odmalena vidjela kako se to radi i nije uopšte teško", kazala je Bekira i dodala da je uključena i u druge aktivnosti.

Zbog povećanja broja korisnika Centar u narednom periodu ima planove da rekonstruiše postojeće zgrade, te proširi kapacitete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije