Društvo

Prijedorčanka godinama varala Fond PIO

Prijedorčanka godinama varala Fond PIO
Prijedorčanka godinama varala Fond PIO

BIJELJINA - Žena iz Prijedora čiji su inicijali S.T. tri godine je varala Fond penzijskog i invalidskog osiguranja /PIO/ Republike Srpske tako što je dostavljala falsifikovanu studentsku potvrdu za svoju kćerku S.M. kao korisnika porodične penzije.

Ovaj slučaj lažne studentkinje koji je Fond otkrio u martu 2016. godine okončan je presudom Osnovnog suda u Prijedoru kojom je majka S.T. kažnjena uslovnom zatvorskom kaznom od 10 mjeseci i obavezom nadoknade štete Fondu od 12.468 KM u roku od 30 dana, saopšteno je iz Fonda PIO.

Žena je priznala krivicu koja se ogleda u tome što je za svoju kćerku S.M, kao korisnika porodične penzije, za školsku 2013/2014, 2014/2015 i 2015/2016 godinu prijedorskoj filijali Fonda PIO dostavljala falsifikovanu potvrda o redovnom školovanju.

U postupku provjera vjerodostojnosti školske potvrde na upit Fonda sa Poljorivrednog fakulteta u Banjaluci odgovoreno je da S.M. iz Prijedora nikada nije bila student ove visokoškolske ustanove, nakon čega je slučaj prijavljen nadležnom tužilaštvu.

"Takvom grubom prevarom nepravilno je isplaćivano pravo na porodičnu penziju u trajanju od dvije i po godine, od 1. septembra 2013. godine do 29. februara 2016. godine", navodi se u saopštenju Fonda.

Nakon otkrivene prevare u maju 2016. godine utvrđen je prestanak prava na porodičnu penziju za S.M, a istovremeno je prestalo pravo na porodičnu penziju i majci koja je bila korisnik prava uz dijete.

"Pravo na penziju može se koristiti samo na zakonom propisan način, a pravo ostvareno na nezakonit način biće kad-tad otkriveno, slučaj procesuiran i nezakonito stečena novčana sredstva vraćena Budžetu Republike Srpske", ocjenjuju u Fondu.

Fond PIO Republike Srpske vrši kontrolu zakonitosti sticanja prava na penziju u okviru stalne akcije "Stop prevarama - do penzije pošteno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije