Društvo

Prijeti opasnost od poplava naseljenim mjestima kod Srpca

Prijeti opasnost od poplava naseljenim mjestima kod Srpca
Prijeti opasnost od poplava naseljenim mjestima kod Srpca

SRBAC - Predstavnik Republičke uprave Civilne zaštite Janko Kecman danas je sa predstavnicima Opštinskog štaba Civilne zaštite Srbac obišao priobalno područje Save od Srpca do Kobaša da bi se upoznao sa trenutnim stanjem na terenu i upoznao ih sa opasnostima koje može donijeti veliki vodeni talas ove rijeke, koji je već stigao do Jasenovca.

On je istakao da bi naredna 24 časa mogla biti kritična za naseljena mjesta Bajince, Srbac Selo, Kaoce, Vlaknicu, Brusnik i Kobaš.

"Stanje u Srpcu je trenutno pod kontrolom, jer na savskom odbrambenom nasipu nema većih oštećenja, a u funkciji su sve crpne stanice za prebacivanje vode iz branjenih zona. Stanovništvo u Srpcu i priobalnom području treba upozoriti na opasnost radi preduzimanja mjera spašavanja imovine i lica", rekao je  Kecman za Srnu.

Načelnik Opštinskog štaba Civilne zaštite Srbac Borivoje Vrsajković rekao je za Srnu da je nivo Save kod Srpca danas u podne iznosio 867 centimetara i za sedam centimetara je viši od nivoa kada se uvode redovne mjere odbrane od poplava.

"Do uvođenja vanrednih mjera nedostaje još 73 centimetra i ako do toga dođe ponoviće se majske poplave još većeg intenziteta. Za sada nema ugroženih kuća, ali se pod vodom nalazi oko 1.000 hektara poplavljenog zemljišta na desnoj obali Save od Bajinaca do Kobaša", rekao je Vrsajković.

On kaže da se danas u popodnevnim časovima očekuje dolazak u Srbac vršioca dužnosti direktora Republičke uprave Civline zaštite Veseljka Eleza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije