Društvo

Pročitajte gdje je u BiH najjeftinije a gdje najskuplje popiti kafu

Pročitajte gdje je u BiH najjeftinije a gdje najskuplje popiti kafu
Pročitajte gdje je u BiH najjeftinije a gdje najskuplje popiti kafu

Zvali je kafom, kahvom ili kavom, za veliku većinu stanovnika Bosne i Hercegovine ispijanje ovog napitka je svakodnevna i neizostavna navika bez koje je nemoguće zamisliti svako časkanje i odmor.

Ali, cijene šoljice kave, koja se može popiti u lokalnim kafićima ili restoranima, značajno variraju od grada do grada.

Prema podacima do kojih smo došli, najjeftinija kava može se popiti u Gornjem Vakufu gdje je za jednu šoljicu crnog napitka potrebno izdvojiti samo 0,5 KM, u samom centru grada, kao i u ruralnim predjelima. Osim Gornjeg Vakufa, najjeftinija kava još se može popiti u Srebreniku gdje iznosi od 0,5 do 1 KM, kao i u Turbetu gdje, u lokalnim kafićima u samom centru grada, njena cijena iznosi 0,7 KM.

U mnogim bh. gradovima cijena kave u lokalnim kafićima i mjestima za izlaske je u prosjeku jedan KM. Među ovim gradovima, između ostalih, nalaze se Bugojno, Donji Vakuf, Jajce, Travnik, Derventa, Bosanska Krupa i Visoko.

Slijedi Zenica gdje je cijena kave u prosječnom kafiću od 1 do 1,75 KM, Konjic sa cijenom od 1 do 1,5 KM, koliko je i cijena šoljice kafe u Goraždu i Bihaću.

U odnosu na ove gradove, kava je malo skuplja u Banja Luci gdje, recimo, u prosjeku šoljica kave košta od 2 do 2,5 KM.

Cijene kafe u kafićima i restoranima u Bosni i Hercegovini, ipak, su najviše u glavnom gradu Sarajevu i u Mostaru.

Cijena kafe u Mostaru iznosi od 1,5 do 3,5 KM, koliko iznosi u restoranima u blizini Starog mosta, dok se cijene kave u Sarajevu kreću od jedne KM, u kafićima na periferiji grada, do 2-3,5 KM, pa i više, u središnjim dijelovima grada.

Kafu na prostorima BiH i, inače, na cijelom Balkanu nerijetko nazivaju "izgovorom za razgovor", što joj daje karakter posebnog društvenog fenomena. Dok ritual ispijanja kace kod nekih osoba podrazumijeva vrijeme sa najbližim članovima obitelji i prijateljima, drugi više vole samoću.

Danas se, barem kako kažu podaci Svjetske zdravstvene organizacije, na planeti svakog dana popije oko jedna i po milijarda šoljica kave.

(ABC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije