Društvo

Proglašeni najbolji bikovi u BiH u 2013.

Proglašeni najbolji bikovi u BiH u 2013.
Proglašeni najbolji bikovi u BiH u 2013.

VITEZ - Borbe bikova u našoj zemlji imaju dugu i bogatu tradiciju, a posljednjih nekoliko godina biraju se i nabolji i zvanično najuspješniji bikovi.

Brizonja, Brisko, Maks, Lozonja, Brižan, Barun, samo su neka od pooznatih imena bikova na bh. koridama.

Na četvrtoj po redu redovnoj skupštini Saveza klubova uzgajivača i ljubitelja bosanskog bika u BiH (SKUBBuBiH), koja je održana u Vitezu, bili su predstavnici svih 22 udruženja. Predsjednik SKUBBuBiH Besim Gljiva, inače organizator najveće manifestacije ove vrste Čevljanske koride podnio je izvještaj o radu, finansijski izvještaj, a predloženo je i usvajanje drugih akata, kao pravilnika o sticanju titule šampiona u tri kategorije za područje BiH.

Titulu i pehar najjačeg bika u lakoj kategoriji u prošloj godini dobio je bik Bizon, čiji je vlasnik Hidajet Kučuković iz Sanice, u srednjoj kategoriji ona je pripala biku Pasat Rusmira Beše iz Kruščice kod Viteza, a tituli u teškoj kategoriji za 2013. najbliži je Žujica braće Tubić iz Liskovice kod Mrkonjić Grada.

"Za one kojima je ovaj sport tabu tema, da pojasnim da SKUBBuBiH čine 22 udruženja sa prostora cijele BiH. Savez ima preko 22.000 registrovanih članova i nekoliko puta više ljubitelja ovog sporta koji posjećuju ove manifestacije. Slobodno možemo reći da je ovo jedna od najorganizovanijih nevladinih organizacija i jedini savez na području BiH koji ne poznaje entitetske granice i kojeg čine pripadnici svi konstutivnih naroda u BiH. Finansijski se ne oslanja na bilo kakva budžetska sredstva. U pravom smislu riječi, mi smo druga strana BiH", kaže Gljiva.

Među najboljim bikovima u našoj zemlji smatraju se i oni u vlasništvu Nediba Smajića Netka iz Viteza, čija porodica već nekoliko decenija uspješno odgaja bikove.

U 2013. među najuspješnije i najbolje bikove spadaju i Zekonja Benjamina Fetića iz Zenice, Brisko Zdravka Jurčevića iz Počulice kod Viteza, Peran i Jelenko Muje Hrvačića i Ćamila Mutabdžića iz Vlasinja kod Jajca, Šveđanin Josipa Biletića iz Krčevina kod Viteza i Zečo Zdravka Jurčevića iz Počulice kod Viteza.

Veliku popularnost u našoj zemlji, ali i cijelom regionu uživa jedina dama vlasnica nekoliko vrsnih bikova u BiH, od kojih su dva šampioni Čevljanske i Grmečke koride za prošlu godinu - Renata Pranjković iz Viteza. Ona je na neki način postala i zaštitni znak bh. korida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije