Društvo

Promjena ljekara bez navođenja razloga

Promjena ljekara bez navođenja razloga
Promjena ljekara bez navođenja razloga

BANJALUKA - Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od oktobra do kraja decembra imaju mogućnost da promijene svog izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa, bez navođenja razloga promjene.

U saopštenju za javnost Fonda zdravstvenog osiguranja ističe se da je za sve koji iz nekog razloga žele da promijene doktora od oktobra do kraja decembra procedura promjene jednostavnija, te da je potrebno da se osiguranici obrate zdravstvenoj ustanovi u kojoj radi doktor kod kojeg žele da se registruju i da popune odgovarajuće obrasce izjave o izboru odnosno promjeni doktora.

"Doktora je moguće promijeniti i mimo ovog perioda, ali samo u određenim okolnostima, odnosno neophodno je navesti razlog promjene u skladu sa Pravilnikom o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu  kao što su na primjer promjena mjesta prebivališta, odsustvo izabranog doktora u dužem periodu itd", saopšteno je iz Fonda.

U saopštenju se dodaje bi i osiguranici koji još uopšte nisu izabrali svog ljekara, trebalo da to učine od oktobra do kraja decembra, te da oni koji su registrovani u tim porodične medicine ne moraju to ponovo da rade, osim ako ne žele da promijene doktora.

Registraciju za tim porodične medicine osiguranici mogu da obave u domovima zdravlja ili u privatnim ambulantama porodične medicine sa kojima Fond ima potpisan ugovor.

Iz Fonda podsjećaju da je od 2011. godine omogućeno roditeljima da djecu do šest godina evidentiraju i kod pedijatra za kojeg se opredijele, odnosno ženama starijim od 15 godina da se evidentiraju kod svog ginekologa i da kod njih odlaze direktno, bez uputnice.

Osigurana lica mogu da se opredijele za jednog od pedijatara/ginekologa koji se nalaze na spisku ljekara koji rade u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj sa kojima Fond ima potpisan ugovor o pružanju usluga iz oblasti ginekologije i pedijatrije.

O spiskovima ljekara osiguranici se mogu informisati u poslovnicama Fonda, kao i u domovima zdravlja.

Izbor doktora porodične medicine nije uslovljen mjestom prebivališta, odnosno osiguranici mogu da izaberu porodičnog doktora u bilo kojoj opštini u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije