Društvo

Promjena ljekara bez navođenja razloga

Promjena ljekara bez navođenja razloga
Promjena ljekara bez navođenja razloga

BANJALUKA - Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od oktobra do kraja decembra imaju mogućnost da promijene svog ranije izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa, bez navođenja razloga promjene.

Za sve koji iz nekog razloga u ovom periodu žele da promijene doktora procedura je jednostavnija, a tako je unazad nekoliko godina. Potrebno je da se osiguranici obrate zdravstvenoj ustanovi u kojoj radi doktor kod kojeg žele da se registruju i da popune odgovarajuće obrasce izjave o izboru odnosno promjeni doktora. Doktora je moguće promijeniti i pored ovog perioda, ali samo u određenim okolnostima, odnosno neophodno je navesti tačan razlog promjene.

Banjalučanka Jelena A. kazala nam je da želi promjenu porodičnog doktora jer kod sadašnjeg čeka na pregled i po 20 dana.

"Ja ne mogu planirati kada ću se razboljeti. Nekad i ozdravim uz terapije koje sama uzmem dok dođem na red kod ljekara", žali se ona.

Sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS smatra da je neophodno smanjiti broj pacijenata na jedan tim porodične medicine.

"Taj je broj sada preko 2.000, a trebalo bi da bude maksimalno 1.500. Ljudi se registruju kod ljekara koji imaju više iskustva pa dolazi do gužve. Doktoru je potrebno 20 do 23 minuta da pregleda pacijenta pa bi optimalno bilo primiti 20 pacijenata na dan, a s ovakvim stanjem doktor je primoran da pregleda i do 60 pacijenata", kaže Milenko Granulić, predsjednik Sindikata.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da iz razgovora s osiguranicima saznaju da obično žele da promijene ljekara jer sumnjaju u njegovu stručnost, npr. tvrde da im ljekar propisuje antibiotike ili neke druge lijekove bez prethodno obavljenih pretraga, te jer ih ljekar ne želi da uputi na preglede za koje oni smatraju da su im navodno potrebni, ili ne želi da im propiše određeni lijek na kojem insistiraju i slično.

Podsjećamo, od ove godine moguć je i izbor zdravstvene ustanove kada je riječ o konsultativno-specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti. Naime, porodični ljekari su ranije pacijente upućivali onom specijalisti koji je njihov konsultant za određenu specijalističku oblast.

"Sada pacijent s uputnicom odlazi u onu zdravstvenu ustanovu u koju želi, pod uslovom da ta ustanova ima ugovor s Fondom za određene specijalističke usluge, bez obzira na to da li je riječ o javnoj ili privatnoj ustanovi i gdje se ona nalazi", pojasnili su u FZO RS.

U Republici Srpskoj u 2015. godini porodičnog doktora promijenila su 21.284 pacijenta, dok je oko 4.800 pacijenata prvi put u prošloj godini izabralo svog porodičnog ljekara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije