Društvo

Promjena naziva zbog prilagođavanja zakonu

Promjena naziva zbog prilagođavanja zakonu
Promjena naziva zbog prilagođavanja zakonu

BANJALUKA - Promjena naziva "Kliničkog centra" Banjaluka u "Univerzitetska bolnica" je samo zadovoljavanje forme i prilagođavanje zakonu, a nije nikakvo urušavanje zdravstva u RS, tvrdi Mirko Stanetić, v.d. direktora ove ustanove.

On kaže da je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, donesenim 2009. godine, propisano da bi ustanove trebalo da se preregistruju, što su i uradile.

"Pravilnikom o kategorizaciji, i naša ustanova dobila je kategoriju trećeg stepena i naziv 'Univerzitetska bolnica'. Emotivno smo vezani za naziv 'Klinički centar' i imamo punu podršku da se ovaj naziv koristi u zvaničnoj nomenklaturi, a mi ga i dalje koristimo", rekao je Stanetić.

Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu RS juče je saopštio da ne prihvata odluku Vlade kojom se ukida Klinički centar te traži da se ona odmah stavi van snage.

Tvrde da je ukidanjem jedinog kliničkog centra u RS, Vlada "ilegalno sprovela konačni i završni akt urušavanja zdravstvenog sistema i potpuno se neosnovano odrekla ustavnih nadležnosti RS u oblasti organizovanja zdravstvene zaštite".

 Dodao je da su u posljednjih nekoliko dana u medijima iznesene tvrdnje da Klinički centar promjenom naziva prestaje biti baza za edukaciju i da mu se mijenja organizaciona struktura ka nižem, što, kako je naglasio, nije istina. Pojasnio je da ova ustanova može ići samo ka višem i biti bolja.

"Odgovorno tvrdim da se ne dešavaju nikakve dramatične promjene u Kliničkom centru i uloga koju je ova zdravstvena ustanova imala će biti ista i može biti samo viša. To je opredjeljenje, kako nas, tako i svih institucija RS, jer se nalazimo u periodu kada je potrebno usavršavati zdravstveni sistem", poručio je Stanetić.

Inače, kada je riječ o ovoj zdravstvenoj ustanovi, dobra vijest stiže i iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, koje je dobilo saglasnost Evropske investicione banke (EIB) za izbor austrijske kompanije "Vamed Joint Venture" kao najuspješnijeg ponuđača za izvođenje radova na Projektu rekonstrukcije i opremanja centralnog medicinskog bloka Univerzitetske bolnice  Banjaluka.

To je potvrdio Gordan Jelić, v.d. pomoćnika ministra zdravlja i socijalne zaštite RS u Resoru za implementaciju projekata, koji je precizirao da je EIB dala saglasnost da se tom izvođaču dodijeli ugovor.

Iz Ministarstva kažu da će konačna vrijednost ugovora biti poznata nakon što se obave zvanični pregovori između Ministarstva i kompanije "Vamed Joint Venture". Jelić kaže da je ponuda kompanije "Vamed Joint Venture"  83.990.000 evra, te dodaje da će iznos možda biti i manji.

"U septembru izabrana kompanija mogla bi da uđe u građevinski posjed i počne sa radovima", naglasio je Jelić, dodajući da je kompanija "Vamed Joint Venture" širom svijeta realizovala više od 700 sličnih projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije