Društvo

Promovisana još jedna knjiga kolumni Slave Kukića

Promovisana još jedna knjiga kolumni Slave Kukića
Promovisana još jedna knjiga kolumni Slave Kukića

SARAJEVO - Nacionalističko talasanje je nastavljeno i danas imamo stanje koje vrlo ozbiljno prijeti BiH kao državi i kao društvu, istakao je juče profesor Slavo Kukić na promo-ciji svoje knjige kolumni "Vrijeme obnovljenog zavijanja nacionalnih truba".

"Knjiga je nastala kao rezultat mog dvogodišnjeg praćenja procesa u BiH od predizborne kampanje 2014. do predizborne kampanje 2016. go-dine. Kada sam sumirao te analitičke tekstove, iz njih je proizišao naslov jer se ispostavilo da je ono što je određivalo stanje bh. ambijenta u te dvije godine zapravo sve više nacionalističko talasanje koje je u momentu kada je knjiga završena aso-ciralo na talasanje koje smo imali početkom devedesetih godina. Ono je nastavljeno i nakon završetka knjige", kazao je Kukić.

Jedan od promotora, profesor Hidajet Repovac istakao je da je zastra-šujuće ono što je iznio Kukić, te da samo oni koji ozbiljno razmišljaju i kojima je na pameti budućnost djece knjigu mogu shvatiti kao dramatično upozorenje.

"Plašim se onoga što će napisati u idućoj knjizi jer stanje nije ništa bolje od onog što je napisao u prethodnoj. Ne radi se o obnovljenom zavijanju, nego neprekinutom, samo što neko hoće da ga čuje, a neko neće. Da-nas nacionalisti prigovaraju nacionalistima za nacionalizam, a prave alternative nema ili je slabašna", rekao je Repovac.

Profesor Esad Bajtal, takođe jedan od promotora, naglasio je da knjiga pokušava pokazati svakodnevicu, a na nama je da izvučemo zaključke o našoj budućnosti.

"U kolumnističkom smislu knjiga je svakodnevno praćenje zbivanja u BiH, ovakva kakva su turbulentna, neprincipijelna, etnonacionalistički obojena, na niskom moralnom stupnju, grabežljivost vlasti i sve ono što bi morala dovesti u red", dodao je Bajtal.

Naglasio je i da se na listi najjadnijih zemalja svijeta ispred BiH nalazi samo Venecuela, te je vlasti optužio da su građane natjerale da se hrane iz kontejnera i da je kopanje kontejnera postalo privredna grana.

Bajtal je napomenuo da su bh. par-lamentarci jedni od najplaćenijih, ali da rade u ličnom interesu.

Promociji su prisustvovali i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, te potpredsjednik FBiH Milan Dunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije