Društvo

Promovisana knjiga profesora Đorđa Vukovića

Promovisana knjiga profesora Đorđa Vukovića
Foto: N.N. | Promovisana knjiga profesora Đorđa Vukovića

BANJALUKA - Đorđe Vuković, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, promovisao je u utorak uveče novu knjigu "Predstraža slave i plača - srpsko pitanje u BiH prije i poslije Jugoslavije", koja će, po ocjeni recenzenata, postati ugaoni kamen svih naučnih istraživanja srpskog političkog života i misli u BiH.

U punoj vijećnici Banskog dvora ocijenjeno je da je srpsko pitanje u BiH veoma složeno i još otvoreno te da i dalje traju istorijski procesi na koje su uticali i utiču inostrani i domaći činioci.

"Knjiga predstavlja jedinstven pregled političke misli i uvid u aktivnosti Srba u BiH od perioda ustanka u Bosanskoj Krajini i Hercegovini u drugoj polovini 19. vijeka pa do recentnih političkih događaja u 21. vijeku. Srpska nauka o politici nema rad ovakvog karaktera u svom opusu", istakao je Željko Budimir, profesor na FPN-u.

Goran Latinović, istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, rekao je da je Vuković pokušao da odgovori na niz krupnih pitanja dajući značajan prilog boljem razumijevanju srpskog pitanja u BiH, odnosno proučavanju istorije Republike Srpske.

"Pri tom se nije ustručavao da postavi niz pitanja o sadašnjosti, ali i da ponudi moguće odgovore. Vuković je dobro primijetio da je nacionalna misao živi organizam podložan promjenama", naglasio je Latinović.

O knjizi, koju je završio u martu, govorio je i autor, ističući da mu je drago da je završena prije svih dešavanja koja su uslijedila nakon marta, slučaja "Dragičević" i predizbornog doba, jer bi, kako je istakao, bio daleko oštriji i kritičniji.

Profesor Vuković autor je više značajnih knjiga iz oblasti politike i političke kulture, a posebno su zapažena djela "Temelji i razvaline političke kulture" i "Kontekst političke kulture".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije