Društvo

Protest mještana Podosoja: Komunisti uzeli šumu, a šumarija siječe

Protest mještana Podosoja: Komunisti uzeli šumu, a šumarija siječe
Foto: N.N | Protest mještana Podosoja: "Komunisti uzeli šumu, a šumarija siječe"

KOTOR VAROŠ - Grupa građana nezadovoljna time što se krenulo u sječu šume koju su im, kako tvrde, oteli komunisti još 1982. godine, danas je ispred Šumskog gazdinstva "Vrbanja", Kotor Varoš, održala mirne proteste.

"To su naše šume,  koje su naši djedovi i očevi sadili i mi smo to branili od svih da ne sijeku. Sada kada je to stasalo, šumarija hoće da siječe. Mi mještani ne damo jer je naše, a imamo i puteve kroz šumu  koje smo krvavo platili po 3.000 KM, sad to treba kamioni da sruše. Takođe tu imamo izvore pitke vode", kazao je Radenko Milojčić, jedan od mještana Podosoja koji su nezadovoljni.

Nezadovoljne mještane primio je tehnički direktor. On im je, kažu, rekao "da im oni ne mogu vratiti zemlju, te da se sada vrši doznaka, a po završetku iste predviđena je sječa".

Spasoje Milojčić, mještanin, kaže da je šuma u selu jedino bogatstvo koje imaju.

"Sada radnici šumarije dolaze tamo, udaraju pečate i planiraju neku sječu, te rasprodaju te šume, a svako od nas ima određeni broj dunuma. Nama ova šuma pripada. Ja kao dijete znam da smo za tu šumu plaćali porez i čuvali je", istakao je on.

Direktorica ŠG "Vrbanja" Daliborka Kerezović-Damjanović je rekla da ovo nisu bili protesti, nego je više zainteresovanih ljudi došlo pred preduzeće, a da je jedan dio ostao ispred jer nisu svi mogli fizički stati u kancelariju u kojoj su primljeni.

"Neko je to iz političkih razloga okarakterisao kao protest. Tehnički direktor je njima objasnio da je ta šuma vlasništvo države jedan kroz jedan. Mi smo ih uputili da odu na sud, prilože sve papire ako imaju, naravno, i dokažu da je šuma njihova", kazala je ona i dodala da taj dio šume dolazi na sječu sljedeće godine.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije