Društvo

Završen protest policajaca u Sarajevu

Završen protest policajaca u Sarajevu
Foto: Nedžad Uglješa | Protest policajaca u Sarajevu

SARAJEVO - Pripadnici Saveza sindikata policije i zaposlenih u ministarstvima unutrašnjih poslova u Federacije BiH (FBiH) koji traže bolje uslove penzionisanja okončali su protest pred zgradom federalnog Parlamenta uz poruku da će se prekosutra ponovo vratiti, ukoliko jedan od njihovih zahtjeva ne bude usvojen.

Predstavnici Unije samostalnih sindikata policije FBiH i Sindikata policije Kantona Sarajevo predali su, kako su na skupu istakli, dva amandmana na protokol Parlamenta FBiH u nadi da će oni biti provedeni.

Osim predstavnika Unije samostalnih sindikata policije FBiH i Sindikata policije Kantona Sarajevo, protestima su se pridružili i drugi policijski službenici sa svih nivoa.

Policajci iz sedam kantona Federacije BiH okupili su se ranije danas ispred zgrade federalnog Parlamenta, jer sa resornim ministrom Aljošom Čamparom juče nisu postigli dogovor o načinu penzionisanja.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić rekao je da policijski službenici traže da se na poseban način definiše pravo na ostvarivanje penzije.

"Nama je potpuno svejedno da li će to biti realizovano kroz dopune Zakona o policijskim službenicima ili Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO). Važno je da se na jedan od ta dva načina definiše pravo na ostvarivanje penzije policijskih službenika", naveo je Hadžiabdić.

Na sastanku predstavnika Sindikata policijskih službenika FBiH, koji je juče održan u Federalnoj upravi policije sa ministrom Aljošom Čamparom, nisu usaglašeni stavovi o ovom pitanju, piše N1.

Čampara nije pristao da se u Zakon o PIO, koji bi sutra trebalo da se nađe pred Parlamentom FBiH, uvrsti rečenica kojom će biti garantovano da će se odlazak u penziju policijskih službenika rješavati kroz Zakon o policijskim službenicima.

Policajci tvrde da je predloženi Nacrt zakona o PIO diskriminišući, jer bi policijskim službenicima bile smanjene penzije u odnosu na postojeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije