Društvo

Protest ratnih vojnih invalida i amputiraca RS: Vratili ortopedska i medicinska pomagala

Protest ratnih vojnih invalida i amputiraca RS: Vratili ortopedska i medicinska pomagala
Foto: SRNA | Protest ratnih vojnih invalida i amputiraca RS: Vratili ortopedska i medicinska pomagala

BANJALUKA - Pedesetak ratnih vojnih invalida (RVI) i amputiraca danas je Fondu zdravstvenog osiguranja RS vratilo ortopedska i medicinska pomagala koja su, kako tvrde, zastarjela i nekvalitetna.

Muče ih, kažu, i duge procedure prilikom nabavke pomagala, ali i nemogućnost korištenja banjskog liječenja svake godine.

"Naše zdravstveno stanje se pogoršava kako starimo i potrebna nam je rehabilitacija da bismo hodali kvalitetnije. Tražimo pojednostavljenje procedura za dobijanje pomagala, odnosno novca za njihovu nabavku, ali i da amputirci i paraplegičari dobiju pravo da svake godine mogu koristiti banjsku rehabilitaciju", rekao je Vojin Gušić, predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida Boračke organizacije RS.

Prema riječima Milovana Markovića, predstavnika Udruženja RVI "Slankamenac", poniženja koja doživljavaju od administracije su neviđena. Kaže da će lično istrajati u borbi, jer ima pravo na nova ortopedska kolica.

"Želim svakih deset godina da dobijem bolesnički krevet i hoću da umrem dostojanstveno", kazao je Marković.

Siniša Todorović, predstavnik Organizacije amputiraca UDAS Banjaluka, kaže da procedura nabavke pomagala traje od tri mjeseca do pola godine, ali ako bi dobili novac mogli bi sami nabaviti ortopedska i medicinska pomagala, te na taj način izabrati i kvalitet pomagala. Napominje da je bilo slučajeva da porodični doktor pošalje amputirca u banju, nakon čega Fond pošalje račun porodičnom ljekaru da se banja plati.

Poslije sastanka amputiraca s Milenkom Savanovićem, ministrom rada i boračkoinvalidske zaštite, Draganom Bogdanićem, ministrom zdravlja i socijalne zaštite, i Dejanom Kusturićem, direktorom Fonda, dogovoreno je da se, što se tiče Fonda, u toku narednog mjeseca izmijeni Pravilnik o banjskom liječenju, kao i da ratni vojni invalidi dobijaju novac za nabavku ortopedskih pomagala u njihovoj vrijednosti od resornog ministarstva, umjesto posredstvom Fonda, kako je to ranije rađeno.

"Na ovaj način želimo da izađemo u susret ratnim vojnim invalidima. U narednom periodu moramo izmijeniti određenu zakonsku regulativu koja je to definisala. Ovaj problem procedura moguće je riješiti do kraja ove godine, a nakon toga planiraćemo u budžetu sredstva za ove namjene", naglasio je Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije