Društvo

Protesti prosvjetnih radnika u Sarajevu

Protesti prosvjetnih radnika u Sarajevu
Foto: Ilustracija, Arhiva | Protesti prosvjetnih radnika u Sarajevu

SARAJEVO - Prosvjetni radnici u osnovnom obrazovanju sa područja Kantona Sarajevo najavili su za danas proteste ispred zgrade kantonalne Vlade i traže povećanje osnovice za obračun plate u visini od 330 KM, kao i poboljšanje njihovog ekonomsko-materijalnog statusa.

Na protestima se očekuje od 500 do 1.000 članova sindikata, kao i podrška prosvjetnih radnika iz drugih kantona i radnika u srednjim školama.

Prosvjetni radnici održali su proteste i 8. maja na kojima su tražili obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja, zaustavljanje krivih reformi, pedagoške standarde, ulaganje u obrazovnu reformu i poštivanje potpisanog kolektivnog ugovora.

U međuvremenu, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je nove standarde koji predstavljaju svojevrsno kompromisno rješenje i koji su poboljšali prava djece i prosvjetnih radnika, prenose federalni mediji.

"Došlo je do revizije nastavnih planova i programa, učenici su rasterećeni 20 odsto, a Vlada je 7. maja donijela zaključke i obavezala se da će poštovati kolektivni ugovor. Do pregovora nije došlo ni nakon četiri obraćanja Vladi Kantona Sarajevo", rekao je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja Kantona Sarajevo Saudin Sivro.

Resorni ministar izjavio je ranije da je Vlada spremna da prosvjetarima da osnovicu od 305, a ne 330 KM, kako oni zahtijevaju.

Predstavnici Sindikata najavili su nove proteste ukoliko današnje okupljanje ne bude donijelo željene rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije