Društvo

Prvi koraci ka alimentacionom fondu

Prvi koraci ka alimentacionom fondu
Foto: N.N. | Prvi koraci ka alimentacionom fondu

BANJALUKA - Najbrži način formiranja i realizovanja alimentacijskog fonda u Republici Srpskoj je izmjena i dopuna već postojećih zakona, a krajem januara bi mogli biti preduzeti prvi koraci u tom pravcu, na koji se čeka već deceniju.

Dogovoreno je ovo na vanrednom sastanku Odbora jednakih mogućnosti Narodne skupštine, koji je prekjuče održan. Ipak, oni koji imaju problema s alimentacijom kažu da su skeptični sve dok ne vide da će alimentacijski fonda da zaživi.

"Nadamo se da ćemo do kraja naredne godine imati bar nešto konkretno u rukama što se tiče alimentacionog fonda. Na sastanku smo dogovorili formiranje radne grupe, koja će se sastojati iz svih segmenata učesnika Odbora, kako bi se u sedmici između 22. i 26. januara mogli preduzeti prvi koraci oko toga da li ćemo postupati po nekom planu koji će nas voditi ka novom zakonu ili ka izmjenama postojećih zakona i usklađivanjem zakona koji se odnose na tu problematiku", pojašnjava Sonja Karadžić-Jovičević, predsjednica Odbora jednakih mogućnosti.

Dodaje da je inicijativa o osnivanju ovog fonda pokrenuta prije čak deset godina, ali nikako nije došla na početak staze realizacije.

Kaže da je realni optimista ali da ne može prognozirati kad će tačno zaživjeti fond jer postoje zakonske procedure koje se moraju ispoštovati.

"Ukoliko budemo išli ka novom zakonu procedure će duže trajati, dok je brži put do realizacije izmjena i dopuna postojećih zakona i trebala bi nas prije dovesti do cilja", navodi Karadžić-Jovičevićeva.

Ipak, samohrani roditelji su skeptični, nadaju se da nije u pitanju predizborni trik jer se o osnivanju fonda govori već deset godina. Dodaju da njih niko nije pozvao da učestvuju na sastanku.

"Ovaj fond bi puno pomogao i značio za djecu jer se vješto izbjegava naplaćivanje alimentacije, a mi i bez njega moramo oblačiti i hraniti svoju djecu", priča Maja Ulićević, predsjednica Udruženja samohranih roditelja.

Karadžić-Jovičevićeva navodi da su vrata Odbora otvorena za sve sugestije, dobronamjerne kritike kao i za pravnu i finansijsku pomoć i ideje kako bi se fond mogao najbolje i najbrže organizovati.

"Cilj osnivanja alimentacijskog fonda je da se pomogne majkama koje su većinom samohrani roditelji i djeci u RS koji nisu u stanju da se izbore za svoja prava i naplatu alimentacije, koji su regulisani zakonom, ali se ne primjenjuju, jer neodgovorni i nesavjesni očevi odbijaju da plate", naglasila je Karadžić-Jovičević.

Ona je navela da bi alimentacijski fond privremeno  preuzeo tu funkciju i isplaćivao iznose izdržavanja, a potom bi imao mogućnost da regresira od dužnika obaveze izdržavanja.

Pored članova Odbora, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva pravde RS, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, Ombudsmana za djecu RS i Ombudsmana za ljudska prava BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije