Društvo

Prvi smrtni slučaj teške respiratorne infekcije u Srpskoj

Prvi smrtni slučaj teške respiratorne infekcije u Srpskoj
Prvi smrtni slučaj teške respiratorne infekcije u Srpskoj

BANJALUKA - U Republici Srpskoj prijavljen je prvi smrtni slučaj zbog teške respiratorne infekcije osobe koja je bila pozitivna na influencu B, saopšteno je u petak iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Nina Rodić - Vukmir, ljekar u ovom institutu, kazala je da je ovaj slučaj prijavljen u drugoj sedmici januara u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a da se radi o osobi srednje životne dobi, koja je hospitalizovana sa brojnim komplikacijama.

"Domovi zdravlja su u navedenoj sedmici prijavili 3.991 akutnu respiratornu infekciju, dok je oboljenja sličnih gripu registrovano 1.369. Od početka sezone ukupno je registrovano 27.711 akutnih respiratornih infekcija, dok je oboljenja sličnih gripu prijavljeno 10.612 i to najviše u starosnoj grupi predškolske i školske djece", navela je RodićVukmirova.

Ona je navela i da je u bolnicama u drugoj sedmici januara prijavljen jedan slučaj teške respiratorne infekcije, koji je zahtijevao hospitalizaciju i to iz bolnice Foča, dok ih je od početka sezone prijavljeno ukupno deset.

Dodala je da je za sada najveći broj prijavljenih slučajeva u populaciji srednjeg i starijeg životnog doba.

Prema njenim riječima, primjetan je porast oboljenja sličnih gripu.

"S obzirom na to da je aktivnost virusa gripa na našem području već počela da raste u ovom periodu, sada se nalazimo u periodu najintenzivnije cirkulacije virusa gripa u kojem očekujemo najveći broj oboljelih, kao i svake godine, a to je period kraj januara i februar", istakla je ona.

Jedan od dodatnih razloga zbog kojeg se očekuje porast oboljelih jeste završetak školskog raspusta i početak nastava.

RodićVukmirova savjetuje primjenu mjera lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem se živi i radi.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije, deset od 43 zemlje su prijavile visok do izrazito visok intenzitet aktivnosti gripa, poput Albanije, Makedonije, Francuske, Srbije, Grčke, Finske i drugih.

Registrovan je povećan broj smrtnih ishoda kod starije populacije u Francuskoj i Portugalu.

Ljekari savjetuju da je najbolja preventiva uzimanje vitamina C, i to najbolje u prirodnom obliku, što znači da treba jesti što više limuna, narandže i kiselog kupusa. Pored toga, preporučuje se izbjegavanje kontakta sa oboljelima.

"Potrebno je što više boraviti napolju, na svježem vazduhu, pri čemu treba voditi računa o načinu oblačenja, odnosno treba se obući u skladu sa vremenskim prilikama. Za vrijeme boravka u zatvorenim prostorijama potrebno ih je što češće provjetravati", poruka je ljekara.

U slučaju da osoba oboli od gripa, savjetuje se da odleži nekoliko dana i da izbjegava posjete rodbini i prijateljima. Visoku temperaturu treba skidati tuširajući se mlakom vodom, a antibiotike nikako ne treba uzimati na svoju ruku.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije