Društvo

Putin upozorio umjetnike na opasno ponašanje

Putin upozorio umjetnike na opasno ponašanje
Putin upozorio umjetnike na opasno ponašanje

Predsjednik Vladimir Putin upozorio je ruske umjetnike na "krajnje opasno ponašanje" i pozvao ih da "ne podstiču podjele u društvu" prekoračujući granice slobode govora poput francuskog časopisa "Šarli ebdo".

"Uvijek postoji krhka granica između onoga što zovem krajnje opasnim ponašanjem i slobode govora", rekao je juče Putin na sastanku Konsultativnog veća za umjetnost i kulturu.

On je naveo primjer francuskog satiričnog časopisa "Šarli ebdo" koji je poznat po svojim karikaturama proroka Muhameda i koji je 7. januara 2015. u Parizu bio na meti islamističkog napada u kojem je ubijeno 12 osoba, među njima i osam članova uredništva lista, prenosi Hina.

"Pitanje je jesu li ti karikaturisti trebali da vrijeđaju muslimanske vjernike? (...) Možda nisu htjeli nikog da uvrijede, ali su to učinili", istakao je ruski predsjednik.

On je na taj način reagovao na izjavu popularnog glumca Jevgenija Mironova koji se pred njim požalio da konzervativni aktivisti i vlasti vrše sve veći pritisak na umjetničku slobodu izražavanja u Rusiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije