Društvo

RS donosi novi zakon: Nema pušenja na javnim mjestima

RS donosi novi zakon: Nema pušenja na javnim mjestima
Foto: N.N. | RS donosi novi zakon: Nema pušenja na javnim mjestima

BANJALUKA - Pušači u Republici Srpskoj uskoro će biti uskraćeni za uživanje duhana u svim javnim zatvorenim prostorima, neće moći da kupuju cigarete gdje požele, a biće uskraćeni i za uživanje elektronskih cigareta sa određenim vitaminskim regulatorima.

Ovo je, naime, regulirano novim Nacrtom zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji je Vlada RS utvrdila na jučerašnjoj sjednici. Osim samog zakona, koji donosi niz novina s ciljem smanjenja pušenja među stanovništvom te će biti upućen u redovnu proceduru Narodne skupštine RS, Vlada je utvrdila i Nacrt istoimene strategije 2018 - 2023. godina, koja treba da doprinese kvalitetnijem provođenju zakona.

Kako je to pojasnio Alen Šeranić, rukovodilac Odsjeka za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu zdravlja RS, Vlada novim zakonom ima za cilj da obezbijedi nepušenje kao zdrav stil života.

"Zakon je usmjeren da smanji dostupnost duhana i duhanskih proizvoda djeci i mladima. U izradi zakona i strategije radilo je šest ministarstava", rekao je Šeranić.

Ono što je, dakle, posebno interesantno u novom zakonu jeste da su uvedene i određene novine, kao što je reguliranje količine vitamina i aditiva prilikom izrade elektronskih cigareta, kao i zabrana upotrebe mentola u izradi cigareta. Također, novi zakon zabranjuje javno pušenje u svim zatvorenim objektima gdje se ljudi okupljaju, a predviđene su i kazne. Novina u novom zakonu su i kombinovana upozorenja, jer je njime, osim postojećih pisanih, regulirano uvođenje i slikovnih upozorenja.

Šeranić je rekao da će zakon i strategija biti donijeti u paketu.

"Sam cilj zakona je da se obezbijedi nepušenje kao zdrav stil života. Zakon je usmjeren da smanji dostupnost duhana i duhanskih proizvoda djeci i mladima", istakao je on. Podsjetio je na istraživanja i podatke o tome da pušenje umnogome utječe na zdravlje, posebno na povećanu stopu karcinoma pluća i probleme sa disajnim organima.

"Mjere koje su pripremljene uz ovaj zakon su donesene u skladu sa međunarodnim konvencijama", rekao je Šeranić. Osvrnuo se i na rezultate izraživanja koje je proveo Institut za javno zdravstvo 2010. godine, po kojem je zabilježen pad broja pušača od pet posto u odnosu na prethodnih osam godina.

"Mi sa donošenjem ovog zakona očekujemo isto, a to su pokazala i iskustva drugih zemalja. Smanjuje se broj pušača, smanjuje se broj djece koje počinju da puše, a imamo i manja opterećenja u zdravstvenom sistemu sa aspekta obolijevanja od posljedica pušenja", naveo je Šeranić.

Let Banjaluka - Beograd

Vlada RS zadužuje  preduzeće "Aerodromi Republike Srpske" a.d. Banjaluka da pod istim uslovima koji su i do sada važili finansira troškove aerodromskih usluga i taksi za liniju Beograd - Banjaluka - Beograd od 1.12.2017. godine  do 30.11.2018. godine. Vlada se prije odluke upoznala sa Informacijom o produženju Ugovora o uslugama zemaljskog opsluživanja na aerodromu Banjaluka zaključenog između "Aerodroma Republike Srpske" a.d. Banjaluka  i "Air Serbia".

Vlada RS je, između ostalog,  usvojila i Izvještaj o realizaciji Dugoročnog programa razvoja osnovnih geoloških istraživanja RS 2014 - 2017, te je donijela više odluka, između ostalog i o prenosu osnovnih sredstava sa Ministarstva zdravlja na grad Banjaluka, opštine Osmaci i Brod i domove zdravlja u više gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije