Društvo

RS od kocke zaradila 40 miliona KM

RS od kocke zaradila 40 miliona KM
RS od kocke zaradila 40 miliona KM

BANJALUKA - Iako se od naknada za igre na sreću u budžet RS u protekle dvije godine i pet mjeseci slilo 40,7 miliona KM, iznos ovog novca mogao bi biti značajno veći da dobar njegov dio ne završi u sivoj zoni privređivanja, gdje ga u potpunosti za sebe prisvajaju ilegalni priređivači ovakvih igara, kažu u Republičkoj uprave za igre na sreću.

O tome koliko su u oblasti kocka i njene posebne djelatnosti rasprostranjeni ilegalci dovoljno govori činjenica da su samo u toku prošle godine inspektori oduzeli 76, a zapečatili 82 predmeta korištenih za ilegalno organizovanje igara na sreću u RS.

Među predmetima korištenim za ilegalno kockanje prednjače automati, kojih je oduzet 51, a zapečaćen 81. Pored ovoga, inspektori su oduzeli i zaplijenili i različite vrste opreme za priređivanje elektronskih i kladioničkih igara na sreću.

Danijela Kovačević, portparol Republičke uprave za igre na sreću, precizirala je da su s ciljem suzbijanja broja ilegalnih priređavača kocke inspektori Odjeljenja za inspekcijski nadzor ove uprave u toku 2014. godine i po više puta kontrolisali objekte u 57 opština i šest gradova RS.

"Ilegalnim priređivačima su tokom prošle godine izdati prekršajni nalozi na bazi kojih su morali da plate kazne u iznosu od 211.800 KM", rekla je ona.

Kovačevićeva je dodala i to da su kontinuirane i represivne aktivnosti inspektora ove uprave u proteklom periodu u značajnoj mjeri smanjile obim ilegalnog priređivanja igara na sreću u RS i povećale budžetske prihode po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Iz Republičke uprave za igre na sreću potvrdili su da, uprkos činjenici da ilegalci i dalje uspijevaju uzeti dobar dio kolača u sivoj zoni, prihodi od naknada za igre na sreću iz godine u godinu rastu.

Prihod od igara na sreću zabilježen u 2013. godinu iznosio je 16,08 miliona KM, dok je naredne godine porastao za 4,68 odsto, odnosno 16,83 miliona KM. Republički prihod od kocke je samo u prvih pet mjeseci ove godine bio 7,85 miliona KM, što je za 16,37 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Kovačevićeva je dodala i to da Republička uprava za igre na sreću očekuje, na osnovu interesovanja i najava, da će u narednom periodu doći do novih registrovanih priređivača i novih vrsta igara, jer za to postoje interesovanja iz okruženja i EU.

Sa druge strane, Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, ocijenio je da je rast prihoda od igra na sreću u RS veoma očit pokazatelj krize u kojoj se društvo nalazi.

"Rast interesa ljudi za igre na sreću je proporcionalan bedi u kojoj se nalazimo. Sve više je mesta u kojima mladi i stari provode svoje vreme kockajući se ili očekujući neke rezultate u nadi da će na taj način nešto 'zaraditi', što je zaista strašno", istakao je on.

Pavlović je dodao i to da na planu suzbijanja ilegalnog privređivanja od kocke postoji čitav niz savremenih instrumenata kontrole koji se u RS primjenuju.

"U Hrvatskoj su takvi vidovi biznisa do te mere uvezani, poput fiskalnih kod nas, što znači da se prate elektronski. Ne vidim razlog što se to, s ciljem uspostavljanja bolje kontrole, ne bi realizovale i kod nas. To naprosto treba prepisati od njih i na taj način obezbediti veći priliv", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije