Društvo

Rad usmjeren na razvoj RS

Rad usmjeren na razvoj RS
Rad usmjeren na razvoj RS

BANJALUKA - Udruženje građana "Pokret pozitivna Srpska" usmjeriće svoje aktivnosti u narednoj godini na tri projekta - kulturnu i duhovnu obnovu i razvoj Republike Srpske, obrazovanje i održivi razvoj u okviru kojeg će se baviti temama pravosuđa, bankarstva i poljoprivrede, najavio je danas predsjednik Udruženja Aleksandar Sajić.

Sajić je, prije početka prve konvencije Udruženja u Banjaluci, rekao novinarima da će prva tema u narednoj godini biti situacija u pravosuđu i za prvi kvartal naredne godine najavio održavanje međunarodne konferencije o pravosuđu.

"Mi smo se već ranije izjasnili da nismo zadovoljni situacijom u pravosuđu, ali imamo konkretne prijedloge koje ćemo razmijeniti, usaglasiti i u formi zaključaka predstaviti javnosti na međunarodnoj konferenciji koju planiramo da organizujemo u februaru ili početkom marta", rekao je Sajić.

On je podsjetio da je, osim humanitarnih akcija, "Pokret pozitivna Srpska" krajem avgusta organizovao izložbu "Mlada Bosna i sarajevski atentat" u Andrićgradu, ali i učestvovao u kreiranju i realizaciji ideje o podizanju spomenika Stefanu Nemanji u Banjaluci u saradnji sa Fondacijom "Dostojanstvo" iz Novog Sada.

Sajić je rekao da će Udruženje nastaviti realizaciju zaključaka konvencije o visokom obrazovanju, podsjetivši da je u organizaciji ovog udruženja nedavno održana konferencija o visokom obrazovanju.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu "Pokreta pozitivna Srpska", profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Tatjana Pandurević rekla je novinarima da je jedno od osnovnih programskih načela ovog udruženja održivi razvoj i u okviru njega poljoprivreda.

Ona je naglasila da se ne smije zaboraviti na to koliko su ovogodišnje poplave uticale na ukupnu poljoprivredu i privredu u Srpskoj. "Akcenat ćemo staviti na zaštitu domaće proizvodnje što je izuzetno bitno", navela je Pandurevićeva.

Jedan od osnivača Udruženja Nikica Vranješ rekao je da treba iskoristiti komparativne prednosti koje Republika Srpska ima u odnosu na okruženje.

On je naglasio da "Pokret pozitivna Srpska", u saradnji sa vladinim institucijama, političkim organizacijama, medijima i građanskim inicijativama, želi da doprinese otvaranju pitanja koja koja opterećuju društvo.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja Dalibor Račić kaže da će Odbor za obrazovanje ovog udruženja uskoro iznijeti konkretne prijedloge kako bi se u obrazovanje u Srpskoj moglo reformisati i da bi de došlo do suštinskog, autonomnog koncepta koji će biti prilagodljiv samo za potrebe Republike Srpske.

Direktor Kulturnog centra Novi Sad i predstavnik Fondacije "Dostojanstvo" Andrej Fajgelj podsjetio je da je Fondacija, u saradnji sa "Pokretom pozitivna Srpska" podigla prvi spomenik osnivaču Srbije Stefanu Nemanji u Banjaluci.

"Ta saradnja je primjer šta mogu da urade ljudi kada žele da rade na obnovi nacionalne kulture, a naročito na uključivanju mladih u stvaralački rad. To je recept za buduću pozitivnu Srpsku i pozitivnu Srbiju i uopšte pozitivnu budućnost svih nas. Došli smo da pružimo punu podršku radu `Pokreta pozitivna Srpska", rekao Fajgelj.

Na konvenciji je naglašeno da je misija svih članova ovog udruženja pozitivan doprinos u izgradnji boljeg i pravednijeg društva, te u promociji pozitivnih vrijednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije