Društvo

Radioaktivni otpad: Rok za izjašnjavanje građana - 27. jul

Radioaktivni otpad: Rok za izjašnjavanje građana - 27. jul
Radioaktivni otpad: Rok za izjašnjavanje građana - 27. jul

DVOR - Opštinsko vijeće u Dvoru na današnjoj sjednici odredilo je 27. jul kao datum do kojeg načelnik opštine treba da organizuje izjašnjavanje građana o pitanju zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u toj opštini.

Dnevnim redom sjednice nije bilo predviđeno da se o ovom pitanju danas raspravlja, ali je na prijedlog odbornika uvrštena i ova tačka. 

Potpredsjednik Vijeća Marijan Janošević rekao je da je Vijeće već donijelo odluku kojom se protivi ideji izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada, a sada je definisan rok kojim je naloženo načelniku opštine da provede aktivnosti u vezi sa izjašnjavanjem građana po mjesnim odborima. 

"Cilj je da do 1. avgusta, koji se spominje kao datum kad Republika Hrvatska treba dati mišljenje i lokaciju Evropskoj uniji, uz stav opštinskog Vijeća, imamo i mišljenje građana", rekao je Janošević.

Prema njegovim riječima, nakon izjašnjavanja građana ne može se govoriti o bilo kakvim konačnim odlukama. 

"Dvor je opština i odluka nije konačna, jer je donose nadležne institucije, a problem je što je lokacija Trgovska gora i dalje u prostornom planu Hrvatske lokacija za izgradnju odlagališta", rekao je Janošević.

Komentarišući za sutra planiranu posjetu Nuklearnoj elektrani Krško, on je rekao da je obaveza svih koji se bave javnim poslovima da prije donošenja odluke, budu upoznati sa relevantnim činjenicama.

"Posjeta nije u funkciji da se prihvati ili ne prihvati izgradnja odlagališta. Da bismo mogli da odbranimo svoj stav moramo aktivno učestvovati u svim procedurama i uticati na konačnu odluku", rekao je Janošević.

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina naveo je da je opštinsko Vijeće još 22. aprila donijelo zaključak i da je dobro da se o ovom pitanju raspravlja.

"Mi imamo jedinstven stav ali ne znamo se sa ovim problemom nositi i sve razlike nastaju u tome, zato je dobro da pričamo i da nađemo najbolji način da se izborimo za naš stav da smo protiv ideje izgradnje odlagališta", rekao je on.

Na pitanje da li će sutra ići u posjetu Nuklearnoj elektrani Krško, Arbutina je odgovorio da je poziv dobilo svih 15 odbornika, predsjednici mjesnih odbora i rukovodioci institucija, te da će on, njegova dva zamjenika i predsjednik opštinskog Vijeća sutra ići, ali da za ostale ne zna.

Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško iz Zagreba organizovao je stručnu posjetu nukelarnoj elektrani i skladištu radioaktivnog otpada za 1. jul. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije