Društvo

Sindikat:Radna verzija zakona o radu ne ide u korist radnika

Sindikat:Radna verzija zakona o radu ne ide u korist radnika
Sindikat:Radna verzija zakona o radu ne ide u korist radnika

BANJALUKA - Čim je objelodanjena radna verzija novog zakona o radu (ZOR), izazvala je oštru reakciju Saveza sindikata RS, iz kog su Vladu RS optužili da ide u korist isključivo poslodavaca, a nikako radnika, dok iz resornog ministarstva uvjeravaju da će novi zakon dovesti investitore.

Ministar Milenko Savanović rekao je kako je suština zakona da afirmiše realni sektor, da podigne rad na viši nivo i da na taj način stvori akumulaciju iz koje će moći da se crpe određena prava.

"Moramo stvarati ambijent poslodavcima i investitorima za gradnje fabrika, za realni sektor i zapošljavanje mladih, koji su umorni od čekanja posla. Možete definisati prava kakva hoćete, ali ako ih nemate odakle crpiti - to je prazan papir", rekao je Savanović u Banjaluci.

On je još jednom ponovio da novi zakon kolektivni ugovor ograničava na tri godine.

"To je sasvim korektno i pošteno, nekorektno je definisati pravo ako ga nemate odakle crpiti", tvrdi resorni ministar.

Savanović je poručio da niko ne treba da sumnja u dobre namjere Vlade jer je zakon rađen na  stanovištu zaštite radnika i zaštite poslodavaca.

Sastanak sa socijalnim partnerima najavio je i Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, koji je za zakon rekao da ne bi trebalo da bude predmet sporenja već da ga treba usvojiti i sprovoditi.

Iz Sindikata Vladu, koja je u ponedjeljak popodne usvojila ovu radnu verziju i uputila je socijalnim partnerima na uvid, prozivaju i da ide s amnestiranjem onih koji "godinama krše prava radnika i penzionera, onih koji ne isplaćuju plate, ne uplaćuju doprinose i bogate se na račun države i radnika".

"Nažalost, tako je odlučila Vlada RS. Iako su rekli da neće donositi zakon bez naše saglasnosti i prisustva, sami i u tajnosti su to uradili, tako da će za sva loša rješenja koja se nalaze u ovoj verziji zakona odgovarati Milenko Savanović i Vlada", saopštili su u Savezu sindikata, odakle su poručili još da, iako se radi o radnoj verziji zakona, socijalni partneri neće moći puno uticati na njegov konačni izgled.

"Najavljena je i mogućnost da se zakon donese po hitnoj proceduri, što je takođe nedopustivo, s obzirom na to da se radi o sistemskom zakonu od kojeg zavisi sudbina radnika i građana RS", kažu u Sindikatu.

Ipak, da nije sve u "korist radnika", kako ministri i drugi iz Vlade kažu, pokazuje i činjenica da se u radnoj verziji predviđa više od 20 situacija kada poslodavac može radniku bez komplikacija dati otkaz. Kao i u svakom zakonu, razlozi prilikom kojih poslodavac može dati otkaz radniku su neminovnost, ali kod ovih je problem to što su postavljeni tako da ih gazde mogu vrlo široko interpretirati i iskoristiti da bez ikakvih posljedica daju otkaz radniku. Tako otkaz čeka sve ukoliko gazda odluči da "radnik ne ostvaruje rezultate rada ili nema potrebna znanja i sposobnosti za obavljanje poslova na kojima radi" ili ako "usljed tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promjena prestane potreba za obavljanjem određenog posla ili dođe do smanjenja obima posla, a poslodavac ne može radniku obezbijediti drugi posao".

Kolektivni ugovor ustavna kategorija

Rajko Kličković, načelnik Odjeljenja za rad i zapošljavanje pri resornom ministarstvu, rekao je da je kolektivni ugovor ustavna kategorija i da ga niko nije dirao.

"Znam da se svi najviše interesujete za kolektivni ugovor. Pa nijedan društveno odgovoran subjekat neće dozvoliti da nešto što je ustavna kategorija dovede u pitanje", objasnio je Kličković.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije