Društvo

Radnici firme 'Sanatel' tužili direktora

Radnici firme 'Sanatel' tužili direktora
Foto: N.N. | Radnici firme 'Sanatel' tužili direktora

SANSKI MOST - Grupa bivših radnika firme "Sanatel" iz Sanskog Mosta podnijela je danas krivičnu prijavu protiv vlasnika ove firme Afana Šupuka, a obratili su se i kantonalnoj inspekciji rada te Odjeljenju poreske uprave u Sanskom Mostu.

Radnici tvrde kako im od jula 2017. godine nisu isplaćene zarađene plate niti su im uplaćivane obaveze prema društvenim fondovima.

Prema riječima Adise Kozarac, koja je četiri godine radila kao poslovođa u ovoj firmi, na taj način je oštećeno sedamdeset radnika.

 "Svaki put kada smo se obratili direktoru s pitanjem o ličnim dohocima, odgovor je bio da mu poslovni partneri iz Njemačke nisu platili za urađene poslove i da se strpimo.

 Međutim, mi smo stupili u kontakt s pomenutim partnerima i oni su nam potvrdili i poslali dokaze kako su platili sve ugovorne obaveze prema 'Sanatelu' i sve smo to predali nadležnim organima", kazala je Kozarčeva.

 Kaže kako su se potom uvjerili da duži period nisu uplaćivane ni druge obaveze za radnike, uključujući i poreske obaveze. "Javno postavljamo pitanje kako dosad nisu reagirali Poreska uprava, Inspekcija rada i druge nadležni organi iako su se oštećeni radnici i ranije njima obraćali", kazala je Kozarčeva.

Direktor "Sanatela" Afan Šupuk demantuje da radnicima nisu isplaćivani lični dohoci te ističe kako su firmi od maja 2017. blokirani računi. "I pored toga radnicima sam isplaćivao plate iz vlastitih sredstava i nije istina kako su bilo kakva sredstva iz inostranstva uplaćivana na račun firme jer je on bio blokiran", istakao je Šupuk. On je rekao kako dugovanja postoje prema manjem broju radnika i da će im biti isplaćena u narednom periodu. Prema njegovim riječima, uzrok finansijskih teškoća firme su dugovanja inostranih partnera.

Inače, pomenuta firma poslovala je s poslovnim partnerima iz Njemačke i bavila se uslugama telefonskog marketinga i prodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije