Društvo

Radnici traže smjenu Vlade TK

Radnici traže smjenu Vlade TK
Radnici traže smjenu Vlade TK

TUZLA - Šest mjeseci nakon februarskih uličnih demonstracija, poslije kojih je smijenjena tadašnja vlada Tuzlanskog kantona, obespravljeni radnici uništenih kantonalnih preduzeća ponovo traže smjenu Vlade TK.

Radnici, njih pedesetak, danas su ponovo protestovali ispred Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva TK u Tuzli.

Zahtjevi su isti, a njihovi predstavnici su najavili mogućnost održavanja svakodnevnih protestnih okupljanja.

"Tražimo smjenu Vlade TK, jer u ovom periodu ništa nije uradila", rekao je Sakib Kopić, predsjednik novoformiranog Sindikata "Solidarnost".

Indikativno je to što su, između ostalih, radnici za premijera predlagali Bahriju Umihanića ili za resornog ministra Mulagu Fejzića. Njihovi prijedlozi su prošli u Skupštini TK, a nekoliko mjeseci kasnije radnici svoje favorite žele da smijene.

"Obećali su pokretanje proizvodnje u 'Diti' i 'Konjuhu', ali od toga ništa nije realizovano. Premijer Umihanić je išao na ljetovanje u Tursku, a mi skapavamo od gladi", kaže Hrustan Muminović, radnik "Dite" koji je ušao u Sindikat "Solidarnost".

Ima i radnika "Dite" koji nisu članovi Sindikata "Solidarnost", a među njima je i Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata "Dite".

Sve to ukazuje kako unutar "radničkog pokreta" ima sve više frakcija, a pojedini sindikalni predstavnici postali su politički aktivni pa je tako Mevludin Trakić iz "Konjuha" na listi Regionalnog demokratskog saveza, dok je Emina Busuladžić iz "Dite" na listi Komunističke partije.

                                                                                                          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije