Društvo

Radnik u studentskoj službi seksualno uznemiravao studentice Tehnološkog fakulteta

Radnik u studentskoj službi seksualno uznemiravao studentice Tehnološkog fakulteta
Foto: RTRS | Radnik u studentskoj službi seksualno uznemiravao studentice Tehnološkog fakulteta

BANJALUKA - Nesvakidašnji skandal na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci. Studentkinje su optužile radnika u studentskoj službi za seksualno uznemiravanje. Nezvanično, riječ je o Velimiru Balabanu, referentu za studenstka pitanja. Cijeli slučaj Unija studenata prijavila je Tužilaštvu.

Velimir Balaban je navodno studentkinjama Tehnološkog fakulteta slao neprimjerene poruke i, u zamjenu za prijavu ispita, zahtijevao poljubac. Slučaj možda ne bi bio ni otkriven da Unija studenata nije organizovala Forum, pitajući studente s kojim problemima se susreću. Tada su, kaže predsjednik Unije Ratko Savić, čuli za ovaj problem, ali i za slučajave korupcije i seksualnog napastvovanja.

“Mi smo sve to prijavili nadležnim organima. Generalno, studenti se plaše da o ovome govore i mi kroz ovakve forume pokušavamo da ih ohrabrimo da istupe i progovore o ovim problemima”, rekao je Savić.

Prozvani Balaban odranije je poznat po sličnim skandalima na Mašinskom fakultetu, zbog čega je i premješetn na Tehnološki. RTRS je pokušala da čuje i njegovu stranu priče. Međutim, Balaban nije ništa htio da kaže i zamolio je da ga nazovemo za 10-15 minuta. Više se nije javljao.

Sa slučajem je upoznat i dekan ovog fakulteta Ljiljana Vukić. Kaže da je Balaban koristio resurse fakulteta da bi došao do brojeva i ličnih podataka studentkinja. Protiv njega je pokrenut disciplinski postupak, a kada je primijetio da je otkriven, kaže Vukićeva, otišao je na bolovanje.

"Reagovali smo par puta kroz javne opomene. Međutim čovjek je takav. On je čovjek u zrelim godinama, ima kćerku staru kao naše studentice. Јa nemam riječi zbog toga, svi smo ovdje na neki način uznemireni", rekla je Vukićeva.

Na fakultetu kažu da o kadrovima ne odlučuju oni, već Univerzitet. Nadaju se da će cijeli slučaj biti riješen.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Milan Mataruga danas je potvrdio da ima nezvanične informacije da je u okviru foruma, koje organizuju studenti, bilo riječi o nedoličnom ponašanju "nekog od zaposlenih na Tehnološkom fakultetu“.

Univerzitet u Banjoj Luci nije zaprimio nikakav pismeni akt na tu temu i sigurno da ćemo, onog momenta kada ga dobijemo, reagovati. Očekujem od Tehnološkog fakulteta, ako je to tačno, da pokrene procedure disciplinskog postupka, i shodno tome ćemo postupiti prema zaposlenom na Univerzitetu Banja Luka – kazao je Mataruga.

- Očekujem zvaničan dopis, pokretanje procedure i odgovornost zaposlenog radnika, bilo da je prijava pokrenuta od Studentskog parlamenta ili fakulteta. Ako su navodi o nedoličnom ponašanju tačni, očekivati je da se pokrene disciplinska odgovornost koja može rezultirati i prekidom radnog odnosa. Budite sigurni da će Rektorat i Univerzitet stati iza dostavljenih navoda i shodno tome postupati prema zaposlenom. Ovdje nema tolerancije prema bilo kojem zaposlenom koji ima nedolično ponašanje – podvukao je Mataruga.

Prema podacima koje smo dobili iz Univerziteta u Banjoj Luci, Balaban je zasnovao radni odnos na Mašinskom fakultetu 2011. godine i bio je na mjestu šefa studentske službe do jula 2015. godine kada je usmenim nalogom tadašnjeg rektora premješten na Tehnološki fakultet.

(rtrs/faktor.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije