Društvo

Radojičić: Nastaviti tradiciju očuvanja kulturnog nasljeđa

Radojičić: Nastaviti tradiciju očuvanja kulturnog nasljeđa
Radojičić: Nastaviti tradiciju očuvanja kulturnog nasljeđa

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić poručio je večeras da je veoma važno da se nastavi tradicija očuvanja kulturnog bogatstva nacionalnih manjina u Srpskoj, kao sastavnog dijela ukupnog istorijskog nasljeđa i tradicije na ovim prostorima.

Otvarajući manifestaciju pod nazivom "11. smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina", koja je večeras održana u Banjaluci, Radojičić je rekao da smotra pokazuje raznolikost trajanja na ovim prostorima bilo da je riječ o muzici, folkloru, nošnji ili gastronomiji.

"Smotra pokazuje dio kulturnog bogatstva kojim raspolaže Republika Srpska kroz brojne nacionalne manjine koji žive ili su živjele na ovim prostorima", rekao je Radojičić i dodao da su nacionalne manjine "konstruktivniji dio ukupnih dešavanja u Srpskoj i BiH".

Prema njegovim riječima, treba odati počast udruženjima nacionalnih manjina, koja i sa limitiranim finansijskim sredstvima održavaju svoje aktivnosti.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover rekao je da je svake godine sve bogatiji program manifestacije na kojoj se predstavlja kulturno stvaralaštvo nacionalnih manjina.

"U Federaciji BiH ovako nešto se ne organizuje jer naprosto ne mogu to da naprave, a zbog čega se nama u Srpskoj dive", rekao je Rover, koji je zahvalio vlastima Srpske, posebno predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je pokrovitelj manifestacije.

Manifestaciji "11. smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina", koja je održana u Sportskoj dvorani "Obilićevo", prisustvovao je i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, te brojni gosti i građani Banjaluke.

Posjetioci su mogli da vide rukotvorine nacionalnih manjina, da probaju jela nacionalnih kuhinja, te da uživaju u muzici nacionalnih manjina koje žive u Srpskoj.

Slične smotre ove godine održane su i u drugim sredinama u Srpskoj gdje žive nacionalne manjine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije