Društvo

Radovi zastali zbog nedostatka novca

Radovi zastali zbog nedostatka novca
Radovi zastali zbog nedostatka novca

ZVORNIK - Izgradnja Sabornog hrama u Zvorniku zastala je prije dva-tri mjeseca zbog ekonomske krize i taj problem pokušava se riješiti pozivom ljudima dobre volje da se prikupe određena sredstva i nastave radovi.

Protojerej-stavrofor Vidoje Lukić rekao je da je upućeno 250 poziva privrednim subjektima od kojih je prikupljeno oko 11.000 KM.

"Putem humanitarnog broja, koji je otvoren u avgustu u saradnji sa Telekomom, prikupljeno je oko 4.000 KM", kaže prota Lukić.

On je novinarima rekao da će Saborni hram u Zvorniku, čija je gradnja počela prije četiri godine, biti jedan od većih u Republici Srpskoj, odnosno u BiH.

"Projektom je predviđeno da visina zvonika bude po 55 metara, dok će glavna ili središnja kupola biti visoka 33 metra, što simbolizuje godine Isusa Hrista provedene na zemlji", pojasnio je sveštenik Lukić.

Zvonik sa sjeverne strane crkve izgrađen je do 31 metra, a južni zvonik do 10 metara, navodi zvornički prota, te podsjeća da dvije priprate povezuju zvonike sa centralnim dijelom hrama.

Ističući da se sjeverni zvonik, dimenzija šest puta šest metara, gradi donacijom Fabrike glinice "Birač" iz Zvornika, prota Lukić kaže da očekuje da će se javiti i priložnik za izgradnju južnog zvonika istih dimenzija.

On podsjeća da je Saborni hram prva crkva koja se u Zvorniku gradi nakon skoro 200 godina, koliko je proteklo od gradnje crkve Svetog Jovana Krstitelja.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije osveštao je zemljište za gradnju ovog hrama 8. avgusta 2008. godine, kada je i počela gradnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije