Društvo

Radović: Neophodne bezbjednosne kamere za kontrolu brzine

Radović: Neophodne bezbjednosne kamere za kontrolu brzine
Foto: N.N. | Radović: Neophodne bezbjednosne kamere za kontrolu brzine

BANJALUKA - Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović smatra da je u Srpskoj neophodno nabaviti radare i bezbjednosne kamere za kontrolu brzine motornih vozila.

"Na putevima u Srpskoj nema dovoljno radara i bezbjednosnih kamera za kontrolu brzine motornih vozila, za razliku od Federacije BiH. U Federaciji je mnogo više ovakvih uređaja, što doprinosi bezbjednosti saobraćaja", napominje Radović u intervjuu Srni.

On ističe da Republika Srpska mora unapređivati metode kontrole brzine u saobraćaju.

"To znači što više sistema za kontrolu brzine, a bez prisustva policije. Kontrole koje nisu najavljene imaju najviše efekta, jer se takvih kontrola pribojavaju vozači i pridržavaju se propisane brzine", pojašnjava Radović.

Prema njegovom mišljenju, nabavka radara i bezbjednosnih kamera je neophodna, bez obzira na to što je to nepopularno kod građana.

"Vozači koji poštuju brzinu neće imati problema. Sigurno je da će njihovom nabavkom biti smanjen broj saobraćajnih nesreća, što je od neprocjenjive važnosti", precizira Radović.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Srpskoj, Radović upozorava da je u prva dva mjeseca ove godine povećan broj saobraćajnih nesreća i poginulih u odnosu na isti period lani.

"U prva dva mjeseca ove godine poginulo je 14 lica, a prošle godine 10. Manji je broj teže povrijeđenih, a na kraju prvog kvartala ove godine vidjećemo kakva će biti situacija", navodi Radović.

On podsjeća da je u prošloj godini bio zadovoljavajući nivo bezbjednosti saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj.

"Ukoliko svi koji se bavimo ovom resorom budemo kvalitetno radili, sigurno je da će biti efekata", smatra Radović.

On poručuje da je potrebno otkloniti sve nedostatke uočene na opasnim tačkama na putevima u Srpskoj kako bi broj saobraćajnih nesreća bio smanjen.

"U Republici Srpskoj imamo više putnih pravaca na kojima su saobraćajne nesreće učestalije, a to su Banjaluka-Prijedor, Prijedor-Kozarska Dubica, Ljubogošta-Pale i Klašnice-Prnjavor", upozorava Radović.

On napominje da je posebna pažnja usmjerena na zaštitu djece u saobraćaju.

"To nam je jedan od prioriteta. U saradnji sa lokalnim zajednicama, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i Auto-moto savezom djecu ćemo naučiti da pravilno učestvuju u saobraćaju", istakao je Radović.

Vlada Republike Srpske donijela je 15. marta zaključak kojim se obustavljaju aktivnosti u vezi sa nabavkom radara i bezbjednosnih kamera po principu javno-privatnog partnerstva i uputila na preispitivanje model finansiranja ovog projekta.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije