Društvo

Rakitić: Sveti Sava je putokaz duhovnog svjetla

Rakitić: Sveti Sava je putokaz duhovnog svjetla
Rakitić: Sveti Sava je putokaz duhovnog svjetla

ZVORNIK - Sveti Sava je u ovim vremenima velikih iskušenja potreban kao putokaz duhovnog svjetla na prosvjetiteljskom, crkvenom, državnom, političkom, nacionalnom, diplomatskom, zakonodavnom i moralnom planu, izjavio je večeras u Zvorniku akademik Slobodan Rakitić.

Rakitić je na duhovnoj akademiji, koja je održana u okviru kulturne manifestacije "Svetosavska nedjelja", rekao da u vremenu nacionalnih poraza i moralnih posrnuća Srbi postaju svjesniji kada se suoče sa Svetim Savom, jer tek pred njegovom ikonom upoznaju sebe, svoje tragično doba, pustoš i gubitke.

"Jedino pred ikonom Svetog Save možemo da odgovorimo na suštinska pitanja ko smo, odakle smo i kuda idemo", rekao je Rakitić i dodao da je Sveti Sava osnovao Srpsku pravoslavnu crkvu, napisao prvi manastirski tipik, održao prvu službu nemanjićkom svecu, svome ocu svetom Simenonu, napisao Prvo žitije svetog Simeona Nemanje, prvi crkveni zakon.

Podsjetivši da sve što je kasnije napisano u tom obliku, napisano je po obrascu Svetog Save, Rakitić je rekao da je početak srpske prosvjete u Savinom učenju, dok izvorna srpska kultura, prožeta vizantijskim duhom, mudrošću, skladom, potiče od njega.

"Savino žitije svetog Simeona Nemanje je prvi srpski roman, ne računajući Ljetopis popa Dukljanina, koji slovi kao prvo srpsko originalno književno djelo", rekao je Rakitić.

On je pojasnio da je srpsko hrišćanstvo, zahvaljujući Svetom Savi, dobilo specifičnu nacionalnu dimenziju, koja će etički korpus i kulturu oblikovati, ne samo u periodu srednjeg vijeka pod turskim ropstvom, već u vrijeme izgradnje moderne srpske države u 19. i 20. vijeku.

"Sve što je potrebno jednom narodu, prije svega svijest o sebi, potiče od njega, sve što je potrebno jednoj državi on je gradio i uradio - moć srednjovjekovne Srbije Nemanjića zasnovana je na harmoniji između države i crkve", istakao je Rakitić.

On je naglasio da je Sveti Sava početkom 13. vijeka priredio Novokan, takozvano zakonopravilo sastavljeno iz dva dijela, od kojih prvi sadrži norme kanonskog, a drugi javnog i privatnog prava.

"Zahvaljujući Svetom Savi, Srbija je dobila pravo. Savino zakonopravilo je prihvaćeno kao obavezni Zbornik propisa u Bugarskoj, dok je 1274. godine Savin Zbornik proglašen za opšte obavezni crkveni zakon ruske crkve, koji zvanično i danas važi kao izvor crkvenog prava", rekao je Rakitić.

Rakitić je u ime Srpske književne zadruge, jedne od najstarijih srpskih kulturnih institucija, i u svoje ime, građanima čestitao 20 godina postojanja Republike Srpske.

U kulturno-umjetničkom programu publici se predstavilo prvo pjevačko društvo "Izvornik" iz Zvornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije