Društvo

Rakulj: Srpska mnogo troši na birokratski aparat

Rakulj: Srpska mnogo troši na birokratski aparat
Rakulj: Srpska mnogo troši na birokratski aparat

DOBOJ - Povećanje penzija u Republici Srpskoj za nešto više od 2,5 odsto neće pretjerano povećati standard penzionera, ali je očigledno da država ne može više da obezbijedi, rekao je danas u Doboju predsjednik Udruženja penzionera Srpske Rade Rakulj.

On kaže da Republika Srpska mnogo troši na komplikovan birokratski aparat sa oko 100.000 službenika, čiji rad je "neproduktivan i neprofitan, a upitno je koliko je i koristan".

Tokom posjete obnovljenim prostorijama Udruženja penzionera grada Doboja, Rakulj je rekao novinarima da Srpska izdvaja ogromna sredstva za finansiranje oko 73.000 entitetskih, te 22.000 službenika u zajedničkim organima.

"Potrebe Srpske bi se opslužile istim kvalitetom i obimom kada bi se administracija prepolovila, a sredstva bi se mogla usmjeriti u korisnije stvari", poručio je Rakulj.

On je ocijenio da nema volje ni interesovanja dobojske uprave da interveniše kod republičkih organa da Dom penzionara u Doboju bude vraćen njegovom vlasniku, Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske.

"U dobojskom Domu penzionera, koji se koristi kao alternativni smještaj izbjeglih i raseljenih lica, žive ljudi koji varaju državu, jer među njima ima onih koji imaju svoje kuće ili su imovinu prepustili članovima porodice", rekao je Rakulj.

Predsjednik dobojskog Udruženja penzionera Rajko Gligorić rekao je da sve uključene strane nisu zainteresovane da riješe problem, upozorivši da je strpljenje ove populacije pri kraju i da postoji mogućnost organizovanja protesta.

On je naveo da u Doboju živi oko 10.720 penzionera, od kojih 2.000 prima najnižu penziju od 169 KM, a 3.500 do 300 KM. Najviši iznos penzije od oko 1.100 KM u Doboju primaju dva penzionera.

Gligorić je naveo da su udruženja penzionera iz svih krajeva Republike Srpske donirala oko 38.900 KM za sanaciju objekta dobojskog udruženja, koji je oštećen tokom majskih poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije