Društvo

Raspisan konkurs za dodjelu stipendija Fonda "Dr Milan Jelić"

Raspisan konkurs za dodjelu stipendija Fonda "Dr Milan Jelić"
Foto: Ilustracija | Raspisan konkurs za dodjelu stipendija Fonda "Dr Milan Jelić"
Srna

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Fond "Dr Milan Jelić" raspisali su konkurse za dodjelu studentskih stipendija na prvom, drugom i trećem ciklusu studija za akademsku 2018/2019. godinu.

Načelnik Odjeljenja za studentski i učenički standard u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske Jovana Simić rekla je da je Ministarstvo danas raspisalo konkurs i da će studentima koji studiraju u Republici biti dodijeljeno 1.000 stipendija, a onima koji studiraju u inostranstvu 70.

"U kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa biće dodijeljeno 657 stipendija, a u kategoriji ostalih 309, studentima sa invaliditetom 15, a studentima prvog ciklusa studija sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama 19 stipendija", precizirala je Simićeva.

Ona je pojasnila da je mjesečni iznos stipendije 200 KM.

"Za stipendiranje studenata u inostranstvu u budžetu je predviđeno 191.000 KM i stipendija se isplaćuje jednokratno", dodala je Simićeva i istakla da je konkurs otvoren narednih 20 dana.

Simićeva je podsjetila da je i u prošloj akademskoj godini dodijeljeno 1.000 stipendija studentima u Srpskoj za šta je u budžetu predviđeno 1.970.000 KM, dodavši da će do kraja godine sve biti isplaćene.

Vršilac dužnosti direktora Fonda "Dr Milan Jelić" pri Ministarstvu nauke i tehnologije Srpske Jelena Stanković rekla je da će studentima prvog ciklusa studija na univerzitetima u Srpskoj i BiH biti dodijeljeno 75 stipendija i to 16 studentima tehničkih nauka, 14 prirodnih, 12 medicinskih i zdravstvenih, 12 poljoprivrednih, 10 društvenih, šest humanističkih i pet studentima umjetnosti.

"Broj stipendija koji se dodjeljuje studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovana u inostranstvu, kao i rang-liste biće utvrđene na bazi raspoloživog stipendijskog fonda za studente na visokoškolskim ustanovama u inostranstvu za akademsku 2018/2019. godinu. Prednost se daje studentima koji studiraju na prestižnim univerzitetima u inostranstvu", kaže Stankovićeva.

Prema njenim riječima, stipendije redovnim studentima prvog ciklusa na univerzitetima u Srpskoj i BiH u akademskoj 2018/2019. godini iznose 400 KM, dok je mjesečni iznos za one koji studiraju u Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori 500 KM, a 800 KM za studente u inostranstvu.

"Kriterijumi za bodovanje prijava za studente prvog ciklusa studija su prosječna ocjena studenta, godina studija, položeni ispiti iz prethodne akademske godine, rang visokoškolske ustanove i ostvareni rezultati u nauci, umjetnosti i inovatorstvu", istakla je Stankovićeva.

Ona je, govoreći o dodjeli stipendija studentima drugog i trećeg ciklusa studija, navela da je ove godine povećan broj stipendija, te će biti dodijeljeno 12 stipendija studentima drugog ciklusa u iznosu od 5.000 KM, a sedam stipendija studentima trećeg ciklusa u iznosu od 10.000 KM.

"Kriterijumi za bodovanje prijava su prosječna ocjena studenta sa prethodnog ciklusa studija, rang visokoškolske ustanove i ostvareni rezultati u nauci, umjetnosti i inovatorstvu", dodala je Stankovićeva.

Ona je dodala da je konkurs otvoren 30 dana i da su prijave dostupne na stranici Fonda i Ministarstva.

Stankovićeva je podsjetila da je do sada Fond dodijelio 2.052 stipendije u ukupnom iznosu od 9.995.500 KM. 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije