Društvo

Raspisan konkurs za dodjelu stipendija Fonda "Dr Milan Jelić"

Raspisan konkurs za dodjelu stipendija Fonda "Dr Milan Jelić"
Foto: Ilustracija | Raspisan konkurs za dodjelu stipendija Fonda "Dr Milan Jelić"

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Fond "Dr Milan Jelić" raspisali su konkurse za dodjelu studentskih stipendija na prvom, drugom i trećem ciklusu studija za akademsku 2018/2019. godinu.

Načelnik Odjeljenja za studentski i učenički standard u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske Jovana Simić rekla je da je Ministarstvo danas raspisalo konkurs i da će studentima koji studiraju u Republici biti dodijeljeno 1.000 stipendija, a onima koji studiraju u inostranstvu 70.

"U kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa biće dodijeljeno 657 stipendija, a u kategoriji ostalih 309, studentima sa invaliditetom 15, a studentima prvog ciklusa studija sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama 19 stipendija", precizirala je Simićeva.

Ona je pojasnila da je mjesečni iznos stipendije 200 KM.

"Za stipendiranje studenata u inostranstvu u budžetu je predviđeno 191.000 KM i stipendija se isplaćuje jednokratno", dodala je Simićeva i istakla da je konkurs otvoren narednih 20 dana.

Simićeva je podsjetila da je i u prošloj akademskoj godini dodijeljeno 1.000 stipendija studentima u Srpskoj za šta je u budžetu predviđeno 1.970.000 KM, dodavši da će do kraja godine sve biti isplaćene.

Vršilac dužnosti direktora Fonda "Dr Milan Jelić" pri Ministarstvu nauke i tehnologije Srpske Jelena Stanković rekla je da će studentima prvog ciklusa studija na univerzitetima u Srpskoj i BiH biti dodijeljeno 75 stipendija i to 16 studentima tehničkih nauka, 14 prirodnih, 12 medicinskih i zdravstvenih, 12 poljoprivrednih, 10 društvenih, šest humanističkih i pet studentima umjetnosti.

"Broj stipendija koji se dodjeljuje studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovana u inostranstvu, kao i rang-liste biće utvrđene na bazi raspoloživog stipendijskog fonda za studente na visokoškolskim ustanovama u inostranstvu za akademsku 2018/2019. godinu. Prednost se daje studentima koji studiraju na prestižnim univerzitetima u inostranstvu", kaže Stankovićeva.

Prema njenim riječima, stipendije redovnim studentima prvog ciklusa na univerzitetima u Srpskoj i BiH u akademskoj 2018/2019. godini iznose 400 KM, dok je mjesečni iznos za one koji studiraju u Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori 500 KM, a 800 KM za studente u inostranstvu.

"Kriterijumi za bodovanje prijava za studente prvog ciklusa studija su prosječna ocjena studenta, godina studija, položeni ispiti iz prethodne akademske godine, rang visokoškolske ustanove i ostvareni rezultati u nauci, umjetnosti i inovatorstvu", istakla je Stankovićeva.

Ona je, govoreći o dodjeli stipendija studentima drugog i trećeg ciklusa studija, navela da je ove godine povećan broj stipendija, te će biti dodijeljeno 12 stipendija studentima drugog ciklusa u iznosu od 5.000 KM, a sedam stipendija studentima trećeg ciklusa u iznosu od 10.000 KM.

"Kriterijumi za bodovanje prijava su prosječna ocjena studenta sa prethodnog ciklusa studija, rang visokoškolske ustanove i ostvareni rezultati u nauci, umjetnosti i inovatorstvu", dodala je Stankovićeva.

Ona je dodala da je konkurs otvoren 30 dana i da su prijave dostupne na stranici Fonda i Ministarstva.

Stankovićeva je podsjetila da je do sada Fond dodijelio 2.052 stipendije u ukupnom iznosu od 9.995.500 KM. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije